Balkanlardan geliyor!

Meteoroloji 6. Bölge Müdürlüğü, Doğu Akdeniz Bölgesi için zirai don, kuvvetli yağış ve kuvvetli fırtına uyarısında bulundu. Ülkenin yarından itibaren Balkanlar’dan gelecek soğuk ve yağışlı havanın etkisine gireceği, sıcaklıkların düşeceğini belirten Meteoroloji, Doğu Akdeniz’de de kuvvetli yağışların salı, zirai don uyarısının ise Çarşamba gününden itibaren etkili olacağını belirterek vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmaları istendi.

Meteoroloji’den Doğu Akdeniz’de beklenen kuvvetli yağış ve kuvvetli fırtına uyarısında, “28.03.2023 Salı günü Hatay, Gaziantep ve Kilis çevreleri yağmurlu, akşam saatleirnden sonra Adana, Osmaniye ve Kahramanmaraş çevrelerinin gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların Adana’nın kuzeyi(Pozantı, Feke, Aladağ, Saimbeyli, Tufanbeyli, Kozan, İmamoğlu), Kahramanmaraş’ın batısı(Göksun, Andırın) ile Osmaniye’nin kuzey(Kadirli, Sumbas) kesimlerinde yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor.

Doğu Akdeniz’de rüzgarın güney yönlerden kuvvetli(30-50km/saat hamlesi 60 km/saat), Hatay’ın batısı(Belen, Dörtyol, Erzin, Samandağ, Yayladağı, Arsuz, Payas) ile Osmaniye(Kadirli, Sumbas) ve Kahramanmaraş’ın kuzeyinde(Afşin, Elbistan, Göksun, Ekinözü, Nurhak) yer yer kısa süreli fırtına(50-70km/saat) şeklinde eseceği tahmin ediliyor.

29.03.2023 Çarşamba Günü: Bölge geneli çok bulutlu ve yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Sağanak ve gökgürültülü sağanak şeklindeki yağışların Adana’nın kuzeyi ve doğusu(Pozantı, Feke, Aladağ, Saimbeyli, Tufanbeyli, Kozan, İmamoğlu, Ceyhan), Osmaniye, Kahramanmaraş ve Hatay’ın batı kesimlerinde(Belen, Dörtyol, Erzin, Samandağ, Yayladağı, Arsuz, Payas) yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor. Akşam saatlerinden sonra soğumayla birlikte Kahramanmaraş’ın kuzeyinde(Afşin, Elbistan, Göksun, Ekinözü, Nurhak) yağışların karla karışık yağmur ve kar yağışına döneceği tahmin ediliyor.

Doğu Akdeniz’de rüzgarın bölge genelinde batı ve güneybatı yönlerden kuvvetli ve fırtına(40-60km/saat hamlesi 70 km/saat), Hatay ve Osmaniye çevreleri ile Kahramanmaraş ve Gaziantep yüksek ilçelerinde kuvvetli fırtına(60-80 km/saat, yer yer 90 km/saat) şeklinde esmesi bekleniyor.

Beklenen kuvvetli yağış ile kuvvetli rüzgar ve fırtınanın oluşturabileceği sel, su baskını, yıldırım, ulaşımda aksamalar, çatı ve çadır uçması gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır” denildi.

Meteoroloji’den 29-31 Mart tarihleri arasında yapılan zirai don uyarısı şöyle, “Balkanlar üzerinden gelmesi beklenen soğuk havayla birlikte 29.03.2023 Çarşamba gününden itibaren Doğu Akdeniz’in iç kesimlerinde zirai don beklendiğinden: tarımsal faaliyetlere uğraşan vatandaşlarımız başta olmak üzere zirai don tehlikesine karşı tedbirli olunmalı, Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından il ve ilçeler için hazırlanan sıcaklık tahminleri dikkatle takip edilmelidir.nBaşlama ve bitiş zamanı: 29.03.2023 00.00. – 31.03.2023 23.59”