Hatay, tarihe gömülecek bir şehir değil!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile birlikte 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen  İskenderun’da “Deprem Konutları ve Yeni Devlet Hastaneleri Temel Atma Töreni’ni gerçekleştirdi.

İskenderun Kaymakamlığı önünde düzenlenen törende, ilçede inşa edilecek 3 bin 121 kalıcı konut  ve Yeni Devlet Hastanesi temeli ile birlikte telekonferans yöntemiyle Antakya ve Defne’de devlet hastanesi, Kırıkhan’da köy evi, Altınözü ile Arsuz’da da deprem konutlarının temel atma törenini gerçekleştiren Erdoğan, daha sonra depremzede vatandaşlara seslendi.

Erdoğan toplam 650 bin konutun 319 bininin bir yılda tamamlanacağını ifade ederek, “Bugün Hatay’da temelini atacağımız 3 bin 121 konutla birlikte 22 bin 467 konutun inşası fiilen başlamıştır. Bölgemizdeki şehirlerin tamamında her gün binlerce konutun temelini atarak sizlere verdiğimiz sözü yerine getireceğiz. Önümüzdeki bir yıl içerisinde 319 bin konut, toplamda 650 bin konut yaparak şehir merkezlerimizi yerinde dönüştürerek insanlarımıza sağlam, güvenli, huzurlu yuvalar ve iş yerleri kazandıracağız” dedi.

Erdoğan, Türkiye Ulusal Risk Kalkanı modeliyle sadece depremde yıkılan şehirleri değil, ülkenin tamamında kentsel dönüşümü süratle neticelendirecek bir program hazırladıklarını belirterek, “20 yılda edindiğimiz tecrübeleri, 6 Şubat depremlerinin önümüze koyduğu fotoğrafı ve bilim insanlarımızın öngörülerini dikkate alarak ülkemizi kısa sürede afetlere dayanıklı hale getirmekte kararlıyız. Hatay hem güvenli konutları hem tarihi ve kültürel mirasımızın ihyasıyla ortaya çıkacak görünümüyle bu modelin vitrini olacaktır. Hani Çanakkale Destanı’nda Akif ne diyor? ‘Gömelim gel seni tarihe desem sığmazsın’ diyor ya. Hatay’ımız da öyle 7,7 ile 7,6’yla tarihe gömülecek bir şehir değildir. Bu yıkıntıların üstünde hepimizin hayali olan Hatay’ı inşa edene kadar, durmayacağız, dinlenmeyeceğiz” dedi.

 “Hatay, demokrasinin kıymetini çok iyi bilir”

Hatay’ın Türkiye topraklarına Cumhuriyetin ilanından 16 yıl sonra katıldığını anımsatan Erdoğan, “Hatay, bağımsızlığın, özgürlüğün, demokrasinin kıymetini çok iyi bilir. Şehrimiz farklı kültürleri bir arada yaşatma becerisiyle dünyayı kendine hayran bırakıyor. Hemen yanı başımızdaki coğrafyada yaşanan onca trajediye bakarak bize Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin birer ferdi olarak yaşama şerefini bahşeden Rabbime hamdolsun diyorum.” ifadesini kullandı.

Törene, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, AK Parti Genel Başkanvekilleri Binali Yıldırım ve Numan Kurtulmuş, TBMM Başkanvekili Celal Adan, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Hatay milletvekilleri ve İskenderun protokolü de katıldı.