Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kalbimizle Hatay’ın yanındayız”

Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile incelemelerde bulunmak üzere, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay’ın Kırıkhan ilçesine geldi. Kırıkhan Stadyumu yanındaki çadır kenti ziyaret ederek, buradaki depremzedelere seslenen Erdoğan, daha sonra Defne’de kurulan sahra hastanesini, Katar-Türkiye Kardeşlik Konteyner Kenti’ni, Samandağ çadır kentinde incelemelerde bulundu.

Samandağ Afet Koordinasyon Merkezi’nde Muhtarlar ve Kanaat Önderleri ile de bir araya gelen Erdoğan’a Bahçeli’nin yanısıra İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Hatay Valisi Rahmi Doğan ve bazı milletvekilleri de eşlik etti.

Erdoğan, geniş bir alanda etkisi hissedilen afetin en çok yıkıma ve can kaybına yol açtığı şehrin, Hatay olduğunu belirterek, pek çok ilçeyi derinden sarsan afetin boyutlarını anlatmaya kelimelerin kafi gelmediğine dikkati çekti.

Evi yıkılan veya kullanılamaz hale gelen hiçbir vatandaşın mağduriyetine meydan vermeden, herkesi sağlam, güvenli, huzurlu yuvalarına kavuşturacaklarını ifade eden Erdoğan, “Hem kalbimizle hem gözümüzle hem ziyaretlerimizle Hatay’ın yanında yer almayı sürdüreceğiz” dedi.

Erdoğan, hak sahibi herkesin, zemin artı 3 veya 4 katı geçmeyen binalarda, 3 oda 1 salondan oluşan evlerde güvenli, huzurlu, müreffeh şekilde hayatını sürdürmesini sağlayana kadar mücadeleyi devam ettireceklerini belirtti.

Yeni konutların teslimine kadar geçici barınma merkezlerine ihtiyaç olduğunu bildiklerini kaydeden Erdoğan, “İlk anda mecburen çadır kentlerle attığımız adımları, inşallah şimdi konteyner kentlerle devam ettiriyoruz. Şu ana kadar deprem bölgesinde 426 bin çadır kurduk, 2 ay içinde 100 bin konteyneri de faaliyete geçirmeyi planlıyoruz. Şimdiden neredeyse her gün 1000 konteynerin kurulumunu tamamlayıp yaşamaya hazır hale getirecek kapasiteye ulaştık” bilgisini verdi.

“Beraber yeni bir geleceği inşa edeceğiz”

Hayatını kaybedenlerin acılarının, hayat boyu yüreklerini yakmayı sürdüreceğini belirten Erdoğan, “Tek bir vatandaşımın bile deprem yüzünden doğduğu, büyüdüğü, yaşadığı şehrini terk etmesine gönlümüz razı değil. Eğer sıkıntı yaşadıysanız bize düşen helallik istemek. Ne yapacaksak burada yapacağız, neyi başaracaksak burada başaracağız. İnşallah bu mücadeleyi beraber yürütecek, beraber yeni bir geleceği inşa edeceğiz” dedi.

Köyü olanların köyüne, diğer yerlerde akrabası, eşi dostu olanların onların yanına, talep edenlerin devletin sağladığı barınma merkezlerine giderek deprem fırtınasının dinmesini beklediğini hatırlatan Erdoğan, “Bu arada kalıcı konutların inşası için hemen kolları sıvadık. Yer tespiti yapılan, zemin ve etüt çalışmaları biten yerlerde süratle temelleri atıp işe başladık. Orta hasarlıların da dahil edilmesiyle yaklaşık 650 bin konut ihtiyacımızın olduğunu gördük. Acil ihtiyaç olan 244 bin konutun ve 75 bin köy evinin inşasını bir yıl içinde bitirecek bir planlamayla yolunuza devam ediyoruz. İnşa ve ihya faaliyetleriyle bu büyük afetin şehirlerimizdeki izlerini tümüyle sileceğiz” diye konuştu.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen depremin acısının büyük ve yıkımlarının çok derin olduğunu ifade ederek, depremin ilk gününden beri her türlü tedbirin alındığını ve depremzedelerin geleceğe umutla bakabilmesi için çalışıldığını söyledi.

Bahçeli, depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet dileyerek, “Acılarımızı paylaşıyorum. Milletimizin başı sağ olsun. Biliniz ki çok kısa süre içerisinde Kırıkhan ayağa kalkacak, hayat normalleşecek, insanlar yine mutlu olacak” dedi.