Geri dönüşümde ‘Atıkmatik’ dönemi!

Hatay Şehit Serkan Talan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, ‘sıfır atık’ çalışmaları kapsamında cam, metal ve plastikleri ayrıştıran “Atıkmatik” üretti.

Okulun öğretmen ve öğrencileri tarafından çevre kirliliğini önlemek ve atıkların değerlendirilmesi amacıyla yapılan AR-GE çalışması kapsamında 6 aylık çalışma sonucu üretilen cihazla okulda kullanıldığı iki haftalık süreçte yaklaşık 800 kilogram atık ayrıştırıldı.
Atıkların geri dönüşüme kazandırılmasına dikkati çekmek ve öğrencilerin çevre bilinci kazanması için kullanılan Atıkmatik’te Öğrenciler, topladıkları atıkları okul numaralarını ile makineye atıp, puan toplayarak, her ayın sonunda en çok puanı toplayanlar çeşitli hediyelerle ödüllendirilecek.

Ürettikleri makineyle ilgili sınai mülkiyet hakkı başvurusunda bulunduklarını ifade eden Okul Müdürü Volkan Şeşen, “Okulumuzun içerisinde geri dönüşüm kovaları mevcut, ancak bunların içerisinde cam, plastik ve metal gibi malzemelerin birbirine karıştırılarak atıldığını gördük. Biz de bununla ilgili akıllı geri dönüşüm makinesi yapmaya karar verdik. Üretilen cihazla, atıklar tek bir girişten atılıyor ve sensörler tarafından algılanan atıklar uygun geri dönüşüm haznesinde birikiyor. Ayırma işlemini makine kendisi yapıyor. Aslında her okulun, kamu dairesinin ihtiyacı olan bir sistem diye düşünüyorum. Okullar için seri üretime uygun bir makine. Bütün okullar için üretip, yurt dışına satış yapmayı hedefliyoruz” dedi.