Zeytin çekirdeği yakıta dönüştü!

Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden ve yaklaşık 16 milyon zeytin ağacının bulunduğu Hatay’da, zeytin çekirdekleri yakıta dönüştürülüyor. Hasat edilerek bir kısmı sofralık bir kısmı da zeytinyağı olarak değerlendirilen zeytinlerin çekirdekleri, zeytinin yağa dönüşmesinin ardından aynı fabrikalarda özel makinelerde çeşitli işlemlerden geçirilip granül haline getiriliyor. Hatay’da 275 bin 578 hektar tarım arazisinin yüzde 18’inde zeytin üretimi gerçekleştirilirken, 1 ton zeytin çekirdeğinden yaklaşık 500 kilogram kalorifer yakıtı elde ediliyor.

Çevreci yakıt!

Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Çolakoğlu, kent genelinde 76 zeytinyağı fabrikasının bulunduğunu, burada zeytin çekirdeklerinin de yakıt haline getirildiğini belirtirken, üretilen yakıtın yüksek ısı ve yaklaşık 1 ton yakıtta bıraktığı 3 kilogram kül ile çevreci özelliğinden dolayı da yoğun ilgi gördüğünü söyledi.

Zeytin çekirdeklerinin artık çöpe gitmediğini söyleyen Çolakoğlu, “Elde edilen yakıt kalorifer kazanlarında ve buna benzer yerlerde kullanılıyor. Sıfır atık ve çevre dostu olarak ön plana çıkan bu yakıtın çevreye herhangi bir zararı bulunmuyor. Üreticilerimiz de böylelikle zeytin çekirdeklerini ekonomiye kazandırmış oluyor. Isı değeri oldukça yüksek olan bu yakıtımız ekonomiye de katkı sağlıyor” dedi.

Zeytin çekirdeğinden yakıt üretimi ve satışı yapan Ahmet Sarı, sezon boyunca fabrikasında 3 bin ton zeytin çekirdeğini yakıta dönüştürdüğünü belirtti.

Çekirdekten elde edilen yakıta talebin yüksek olduğunu anlatan Sarı, “Yakıtımızın külü yok denecek kadar az, verdiği ısı da oldukça yüksek. Çevreye de zararı bulunmuyor” diye konuştu.