Tıp profesörü, meme kanserine karşı uyardı!

Arsuz Ayla Naci Uyar Anadolu Lisesi öğrenci ve öğretmenleri 1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık ayı etkinlikleri kapsamında Atatürk Kent Meydanı’nda ‘Meme Kanseri Farkındalık Etkinliği’ düzenlendi.

Etkinlik kapsamında düzenlenen panele konuşmacı olarak katılan  Füsun Sayek Sağlık ve Eğitim Geliştirme Derneği Başkanı ve Arsuz Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. İskender Sayek, herkesin, kanserin önüne geçmek adına en az yılda bir kez bazı tetkikleri yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.

Böyle bir farkındalığa hayat veren öğretmen ve öğrencilere teşekkür eden Sayek, “Meme kanseri yavaş ilerleyen ve bugün birçok tedavi yönetimi olan bir hastalıktır. İşimiz gittikçe kolaylaşıyor. Görünme sıklığı özellikle son 5 – 10 yıla kadar giderek artan bir hastalıktı ama azalma eğilimine girmiş durumda. Evrensel rakamlardan bahsetmek gerekirse Türkiye’de bu rakam daha düşük. 8 kadından 1’inin yaşamı boyunca meme kanserine yakalanma riski var. Bugün ortalama yaşam süresine baktığınız zaman 80 yıla dayanmış durumda. Dolayısıyla 80 yaşına gelinceye kadar kadınların meme kanserine yakalanma riski maalesef artıyor. Bu sebeple kanserin önüne geçmek adına en az yılda bir kez bazı tetkikleri yerine getirmek yeterli olacaktır. Genetik yapıyı değiştiremesek de, yaşam biçimini düzenleyerek kanserden korunmak, kişinin sıkça kendini elliyle muayene etmesi ve erken teşhisle riski azaltmak mümkün. Bu noktada düzenli spor yapmak, beslenmeye dikkat etmek, stresle başa çıkabilmek, sigara içmemek gibi önlemler önemlidir” dedi.