Arsuzlu kadınlardan muhtarlık seçimlerinde de eşitlik şartı!

CHP Arsuz Kadın Kolları Başkanı Leman Yılmaz, Kadınların Köy İhtiyar Heyetleri ile Muhtarlıklarda Seçme ve Seçilme Hakkını Kazanmasının 89. Yıl Dönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, 89 yıl geçmesine rağmen kadınların eşitlik adına kat etmesi gereken çok mesafe olduğuna dikkat çekti.

CHP Kadın Kolları Başkanı Nazlı Aylinaka’nın önderliğinde 81 il ve ilçede eş zamanlı olarak düzenlenen açıklamayı Arsuz’da yapan Yılmaz, kadınların siyasi haklarına kavuşmasının Cumhuriyet devrimlerinin en önemli kazanımlarından biri olduğunu ve Türkiye’de birçok gelişmiş ülkeden önce seçme ve seçilme hakkını kazandığını anımsatarak, kazanılmış haklarına rağmen iktidarın kadını yok sayan bir bakış açısına sahip olduğuna vurgu yaptı.

Muhtarların yüzde 2’si kadın

Kadın muhtarların sayısının ülkede genelinde çok düşük olduğuna değinen Yılmaz, “Ülkemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde, 89 yıl önce bugün Köy Kanunu’nda değişiklik yapılmıştır. Böylece, kadınlar köy ihtiyar heyetleri ve muhtarlıklarda seçme-seçilme hakkını kazanmıştır. Başta ebedi liderimiz Atatürk olmak üzere, eşitlik mücadelesine katkı sunan herkesi saygı, sevgi ve minnetle anıyoruz. Bizler hep ülkemizdeki kadınların birçok gelişmiş ülkeden önce seçme ve seçilme hakkını kazanmış olmasıyla gurur duyduk. 3 Nisan 1930’da belediyelerde, 26 Ekim 1933’te köy ihtiyar heyetlerinde ve muhtarlıklarda, 5 Aralık 1934’te parlamentoda seçme ve seçilme hakkına sahip olduk. Kadınların bu hakka sahip olmasının üzerinden 89 yıl geçmesine rağmen, eşitlik adına kat etmemiz gereken çok mesafe var. 2019 yılında yapılan yerel seçimlerin sonuçlarına göre, Türkiye’de toplam 50 bin 217 muhtarımız var. Bu muhtarların sadece yüzde 2’si kadın. Oysaki biz kadınlar, muhtarlığın demokrasinin temel taşı olduğunu çok iyi biliyoruz” dedi.

 “Eşitlik” iktidarın kelime dağarcığında yer almıyor!

Kadınların, pek çok alanda olduğu gibi seçme ve seçilme konusunda da eşit temsil edilmediğini belirten Leman Yılmaz, “Kadınların eşit temsil hakkına erişmesi için, öncelikle ülkeyi yönetenleri değiştirmeliyiz. İlk seçimlerde “Ben kadın erkek eşitliğine inanmıyorum” diyen zihniyeti sandığa gömmeliyiz. Bir iktidar düşünün ki “eşitlik” kelime dağarcıklarında yer almıyor. AKP Genel Merkez Kadın Kolları, ‘Türkiye Yüzyılı vizyonunun önemli bir parçası kadınlar olacak” diyor.  Kadına yönelik şiddet hız kesmeden devam ederken, koruma altındaki kadınlar göz göre göre katledilirken İstanbul Sözleşmesi’ni feshedenler hangi vizyondan bahsediyor? Öldürülen kadınlara sadece sayı gözüyle bakanlar, kadın katillerinin cezasızlıkla ödüllendirilmesine seyirci olanlar hangi vizyondan bahsediyor?

İstismar vakalarında “çocuğun rızası”ndan bahsedenler, tecavüzcüleri aklama yasasını getirmeye çalışanlar hangi vizyondan bahsediyor? Kadınların yediğine, içtiğine, kıyafetine, kaç çocuk doğuracağına, yaşam tercihlerine karışanlar hangi vizyondan bahsediyor? 2023 yılı merkezi bütçe kanun teklifinde kadınların güçlendirilmesi için kadın başına 50 lira ayıran iktidarın vizyonu ortada” şeklinde konuştu.

“Kadını birey kabul etmeyen zihniyete son vermeye geliyoruz”

CHP’nin iktidara gelmesiyle siyasetin öznesi olan muhtarlar için çok önemli adımlar hayata geçireceklerini anlatan Yılmaz, “AKP‘nin muhtarlarımıza ve eşitliğe değer vermeyen anlayışını yerle bir etmeye geliyoruz.  Kadını kuluçka makinesi gibi gören, kadınları geleneksel roller içine hapsedip eş-anne rolleri dışında birey olarak kabul etmeyen zihniyeti ilk seçimlerde yıkmak için geliyoruz.

Eşit, adil, demokratik, laik bir Türkiye’yi parlamenter demokrasi ile taçlandırmaya geliyoruz.

Az kaldı! Geliyor gelmekte olan!” dedi.