Büyüme vizesi!

PET GAZ A. Ş.  tarafından Dörtyol’da yapılması planlanan “LPG Depolama Tesisi Kapasite Artışı, Akaryakıt Depolama Tesisi Ve LPG Tüp Dolum Tesisi ile ilgili hazırlanan ÇED Raporu,  İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu’nca yeterli bulundu.  Komisyon tarafından incelenerek yeterli bulanan rapor nihai ÇED Raporu olarak kabul edildi.

Dörtyol Yeşilköy Mahallesi Mevkii’nde 128 Ada 2,3,4 Nolu Parsel üzerinde Pet Gaz Anonim Şirketi tarafından toplam 129.418,3 m2 ’lik alan üzerinde mevcut durumda LPG Depolama ve Tüp Dolumu faaliyeti gerçekleştiren tesiste mevcut 9 adet her biri 200 m3 kapasiteli yatay silindirik LPG depolama tanklarının kaldırılarak yerine 3 adet her biri 3000 m3 kapasiteli örtülü yatay silindirik LPG depolama tankları eklenerek LPG depolama kapasitesinin 64.150 m3 ’ten 71.350 m3 ’e çıkarılmasının planlandığı belirtilmişti. Fakat bahsi geçen değişiklikten vazgeçilmiş olup, yapılması planlanan proje ile; tesisteki (2 nolu parseldeki) mevcut 9 adet her biri 200 m3 kapasiteli yatay silindirik LPG depolama tanklarından sadece 3 tanesinin (7, 8 ve 9 nolu tanklar) kaldırılarak yerine 3 adet her biri 1.200 m3 kapasiteli örtülü yatay silindirik LPG depolama tanklarının kurulması, 4 nolu parselde tüp üretim ve dolum ünitesi olarak kullanılan alanda bulunan 1 adet 180 m3 ’lük ve 1 adet 70 m3 ’lük yatay silindirik LPG depolama tanklarının kaldırılarak yerine 6 adet her biri 3500 m3 kapasiteli örtülü yatay silindirik LPG depolama tanklarının ve 6 adet her biri 1895 m3 kapasiteli akaryakıt depolama tanklarının kurulması ve yine 4 nolu parselde mevcut tüp üretim ve dolum tesisinin kaldırılarak (trafo ve gümrük binaları hariç) yerine daha düşük kapasiteli yeni tüp dolum tesisinin kurulması planlanıyor. Böylece planlanan proje ile tesisin mevcut LPG depolama kapasitesinin 64.150 m3 ’ten 87.900 m3 ’e çıkarılması ve tesiste 11.370 m3 kapasiteli akaryakıt depolama tesisi kurulması hedefleniyor.

Yapılması planlanan proje ile ayrıca tesis sahasında 4 nolu parselde bulunan LPG pompa dairesinin kaldırılarak yerine yine 4 nolu parselde (yeni kurulacak olan 6 adet her biri 3.500 m3 ’lük LPG depolama tank grubunun yanına) yeni bir LPG pompa dairesi kurulması, akaryakıt depolama tanklarının yanına da akaryakıt pompa dairesi, ulusal marker odası, akaryakıt tanker dolum peronu ve paket endüstriyel atıksu arıtma tesisi kurulması planlanıyor.

Söz konusu planlanan proje ile sadece 2 ve 4 nolu parsellerde kapasite artışı yapılacak ve/veya yeni yapılar kurulacak olup tesisin kümülatif olarak değerlendirilmesi amacıyla tesisin kurulu olduğu alanının tamamı ÇED alanı olarak belirlendi. Proje kapsamında 3 nolu parselde herhangi bir kapasite artışı ve/veya yeni yapılar kurulmayacağı belirtildi.