Ermeni Patriği’nden İskenderun’a ilk ziyaret

Türkiye Ermenileri 85.’inci Patriği Kasadetli Sahak II, beraberinde Peder Şirvan Mürzoyan ile birlikte Türkiye’nin tek Ermeni Köyü olan Vakıflı’da kutlanacak ‘Meryem Ana’nın Göğe Yükseliş Bayramı dolayısıyla Hatay’a geldi.

Bayram öncesi Patrik olmasının ardından ilk kez İskenderun Karasun Manuk Ermeni Kilisesi’nde cemaatle biraraya gelen Kasadetli Sahak II, kilisede yaptığı tören sonrasında cemaatle keyifli bir sohbet gerçekleştirdi.

Törene Türkiye Ermenileri 85.’inci Patriği Kasadetli Sahak II, Anadolu ve Hatay Ermeni Kiliseleri Sorumlu Din Görevlisi Avedis Tabaşyan, Peder Şirvan Mürzoyan, İskenderun Katolik Kilisesi Papazı Dariusz Dogondke, rahibeler ve kilise cemaati katıldı.

Tören öncesi kilise bahçesinde ekmek su ve tuzu takdis eden Türkiye Ermenileri 85.’inci Patriği Kasadetli Sahak II, kendisine takdim edilen çiçeğin ardından İlahi ve dualarla kiliseye girdi.

Dualarla başlayan törende ilk olarak konuşma yapan Anadolu ve Hatay Ermeni Kiliseleri Sorumlu Din Görevlisi Avedis Tabaşyan, “Kasadetli Patriğimiz, Patrik olduktan sonra ilk defa kilisemize geldi. Kendisi benim ruhani babam, beni kutsayan ve takdis eden kişidir. Beni burada onurlandırarak siz cemaatimizin önünde sevgiyle doldurdu. Rab O’nun gücüyle doldursun. İyi ki var, iyi ki başımızda. Rab onu sevgisiyle yüceltsin ve bizlere bilgelikle yol göstersin” dedi.

“Dualarımdasınız”

İstanbul Cemaatinin sevgi ve dualarını İskenderun Cemaatine getirdiğini söyleyen Kasadetli Sahak II, “Benim buraya patrik olarak ilk gelişim. Patriğin her girdiği kilisede bu tören yapılır. İstanbul’daki 33 kilisede bunu gerçekleştirdik. Burada bu töreni ilk kez yaptık ve çok mutlu oldum. Her kilisenin kendi bereketi var. Ve siz İskenderunlular için bu kilise özel bir yer. Hayat bizi zorladığında, insanlar bizi küstürdüğünde koştuğumuz yer burası. Öyle ki ben buranın bakımlı ve siz cemaatimizin huzurlu olmasından çok memnunum. Elbette biz bu kilisemiz için uzun yıllar bekledik ve kilisemize papaz olarak Peder Avedis’i tayin ettik. O günden bu yana İskenderun’un ve Vakıflı Köyünün tarihinde önemli bir dönüm noktası oldu. Peder Avedis kendi alçakgönüllü hizmetiyle güzel vaatleri ve öğütleriyle sizleri, gençleri ve çocukları İsa Mesih’in yolunda eğitmeye çalışıyor. Biz onun bu çalışkanlığını gördüğümüz için üstüne daha fazla yük yükledik ve onu bütün Anadolu’daki kiliselerimizin gözetmeni olarak atadık. Ben patriğiniz olarak diyorum ki; Sizler benim aklımda ve yüreğimdesiniz. Sizlerle ilgileniyoruz, sorunlarınızı, sıkıntılarınızı dinlemek için buradayız. Sizlerle çözüm üretmeye geldik. Birlikteliğimiz her zaman daim osun. Ben sizleri tanrının ellerine teslim ediyorum. Dualarımdasınız. Tanrı sizinle olsun ve bereketlesin. Sizlere güneşin altında güçlü bir hayat bahşetsin” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından ilahiler eşliğinde dualar okundu ve daha sonra Türkiye Ermenileri Türkiye Ermenileri 85.’inci Patriği Kasadetli Sahak II, cemaatle sohbet ederek, cemaat üyelerinin sorun ve sıkıntılarını dinledi.