“Milli değerleri savunmak suçsa, cezayı çekmeye hazırız”

Hatay’daki Suriyeli doğum oranlarıyla ilgili yaptığı açıklamalar nedeniyle hakkında suç duyurusu bulunulduğu haberlerine yanıt veren Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, “Milli değerleri ve barışı savunmak suçsa, biz o cezayı çekmeye hazırız” dedi.

Çalar Saat Programı’nda İsmail Küçükkaya’nın ‘Suriyelerle ilgili açıklamanız büyük yankı yarattı. Konuyla ilgili soruşturma açıldığı doğrumu?’ şeklindeki “Soruşturma açıldığına dair söylentiler var ama bize gelen bir şey yok” yanıtını veren Başkan Savaş, Ankara’ya da önemli göndermeler yaptı.

Hatay’daki Suriyeli sayısı 46 şehirden fazla!

Hatay’da önümüzdeki seçimlerde 18 bin Suriyeli’nin oy kullanacağına da dikkat çeken Başkan Savaş, “Ben ve eşim bir tıp doktoruyuz. İletişimimiz; kadın doğumcularla, ebelerle ve hemşirelerle… Onlara soruyoruz; Bugün doğumhanede kaç çocuk dünyaya geldi? ‘10 çocuk doğdu 8’i Suriyeli, 2’si Hataylı’ veya 15 çocuk doğdu 12’si Suriyeli gerisi Hataylı’ diyorlar. Bakıyorsunuz Hacettepe’nin 2018 yılında Türkiye nüfusu sağlık araştırmasına; burada Suriyeli kadınların doğurganlık oranı 5.3. Ama, TÜİK’in verilerine bakıyorsunuz 2020 Türk Kadınlarının doğum oranı; 2.08. Yani 2,5 Türk kadını bir tane Suriyeli kadın kadar doğum yapabiliyor. Bir de çok eşlilik var Suriyelilerde. Suriyeliler 12 yıldır burada. 0-11 yaşından sonra bakacak olursak şuanda muhtemelen 1 Milyon 300 Bin civarında çocuk var. Hatay’da bulunan Suriyeli sayısı 46 şehirden daha fazla. Türkiye’de bunlara vatandaşlık da veriliyor. Hatay’da 2019 seçimlerinde 13 Bin Suriyeli oy kullandı. Şuan da ki verilere göre, sadece Hatay’da 18 bin kişi oy kullanacak” diyerek, açıklamasının arkasında durdu.

“Suriye ile de barış!”

Hatay ile ilgili endişelerini dile getirerek, hükümete mesaj gönderen Başkan Lütfü Savaş, hakkındaki soruşturma haberleri ile ilgili şu açıklamayı yaptı:  “Soruşturma açıldığına dair söylentiler var ama bize gelen bir şey yok. Tabii ki Türkiye Cumhuriyeti’nde milli değerleri ve barışı savunmak suçsa biz o cezayı çekmeye hazırız. Ama şu var ki; Ben Hatay Büyükşehir Belediye Başkanıyım. Üç dönemdir Hatay’da belediye başkanıyım. 20 yıl esaret altında kalmış, bağımsızlık mücadelesi vermiş bir devletin, şuan ki serhat şehrinin belediye başkanı olarak, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne emanet ettiği son serhat şehri Hatay’ın bundan sonraki süreç içerisinde bir tehlike yaşamasını istemiyorum. Ankara’daki devlet büyüklerimiz, hükümet bu konuda lütfen biraz dikkat etsin. Hatay’da hem bizim insanımızın hem de Suriye’den gelen din kardeşlerimizin sıkıntılarını en çok bilen insanların başında geliyorum. Şunu da söyledim; biz Suudi Arabistan’la barışmaya çalışıyoruz, İsrail’le barışıyoruz, en üst seviyede ilişki kuruyoruz. Birleşik Arap Emirlikleriyle, Ermenistan’la, Mısır’la barış yapmak için altyapı oluşturuyoruz. Şuanda Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın bitmesi için çaba sarf ediyoruz. Lütfen birazda Suriye ile barış yapalım da bu insanların da oraya gidebilecek şekilde altyapısını oluşturalım, huzur ortamını oluşturalım. Bu insanlar ülkelerine rahat rahat gidebilsin, bizim insanlarımızda rahat etsin. 11 yıl bitti, 12 yıldır Suriyelileri misafir ediyorsunuz. Gerçekten de yorulduk. Bundan sonraki selametimiz için, barış için ve herkesin kendi coğrafyasında yaşama hakkının elde edilmesi için Suriyelilerin ülkelerine dönmeleri sağlanmalı. Ama kesinlikle amacımız; barış içerisinde göndermek.”

Bir cevap yazın