İskenderun’da 107 yıllık Çanakkale gururu!

Tarihin en büyük bağımsızlık savaşı18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 107. Yıldönümü ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla İskenderun’da düzenlenen törenler devlet – millet bütünleşmesinin en güzel örneğine sahne oldu. Asri Mezarlıktaki Şehitlik ziyaretiyle başlayan törende vatan için canlarını feda eden şehitlerimizin kabirlerine protokol ile birlikte karanfil bırakan çok sayıda vatandaş, 107 yıl önce Çanakkale’yi geçilmez kılan inancı, ruhu, azmi ve vatan sevgisini bir kez daha gözler önüne serdi.

Şehitlikte Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları anısına bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan tören, Kaymakamlık, Garnizon Komutanlığı, Belediye Başkanlığı, İskenderun Şehit ve Gazi Aileleri Dayanışma Derneği ve Türkiye Muharip Gaziler Derneği çelenklerinin Ata’nın huzuruna sunulmasıyla devam etti.

Askeri tören birliği tarafından üç el saygı atışı yapılmasının ardından, İskenderun Kaymakamı İskender Yönden Şehitlik Şeref Defteri’ne günün anlam ve önemine yönelik duygu ve düşüncelerini yazarak, defteri imzaladı.

İskenderun İlçe Müftüsü Osman Şekerci eşliğinde aziz şehitlerimizin ruhuna izafeten Kuran-ı Kerim okunarak, ülkemizin bekası ve kadirşinas milletimizin birlik, beraberlik, sağlık, huzur ve esenliği için dualar edildi.

Çanakkale Zaferi’nin bir milletin birlik ve beraberlik içinde verdiği şanlı mücadelesinin eşine az rastlanır bir kahramanlık destanı olduğunu ifade eden İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, “Büyük bir iman, muazzam bir azim, sarsılmaz bir kararlılık, eşsiz bir milli ruh ve şuur timsali olan ‘18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’nin 107. Yıldönümünü’ kıvanç ve coşkuyla anıyoruz. Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, kutsal vatan topraklarımızın bütünlüğü ve milletimizin selameti adına canını feda ederek, şahadete intikal eden aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi şükran, rahmet ve minnet anıyoruz” dedi.

Yapılan konuşmanın ardından İskenderun Kaymakamı İskender Yönden ve beraberindeki protokol heyeti, şehitlerin kabirlerine karanfil bırakmasının yanı sıra aileleriyle de yakından ilgilenip, duygularını paylaştı.

Şehitlik Ziyareti’nin ardından Millet Park’ında Şehit ve Gazi Aileleri ile protokol buluşması, Belediyesi Kültür Sarayı’nda kutlama programı, Fatih Anadolu Lisesi’nin Çanakkale Geçilmez Konulu resim sergisi, İskenderun Deniz Müzesi’nde 1915 Çanakkale Deniz ve Kara Savaşları Sergisi açılışı ile devam eden törenler, İkindi Namazına Müteakiben Merkez Kaptan Paşa Camii’nde Mevlid-i Şerif Okutulması  ve Mustafa Yazıcı Devlet Konservatuvarı’nda İSTE  tarafından Türk  Halk  Müziği İcra Topluluğu Konseri ile devam edecek.

Çanakkale İçin Çal Klip Gösterisi ve Şiir ve Türkülerle Çanakkale Gösterisi’nin de katılımcılara duygu dolu anlar yaşattığı törenlere, İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, Kaymakam Adayı Cezmi Kandemir, CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, İskenderun 39’uncu Mekanize Piyade Tugay Komutanı ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Hakan Tutucu, İskenderun Belediye Başkanı M. Fatih Tosyalı, İskenderun Deniz Üs Komutanı Tuğamiral Murat Fırat, İskenderun Cumhuriyet Başsavcısı Muhammet Emin Ünalan, İskenderun Sahil Güvenlik Grup Komutanı SG Yarbay Oğuz Emre Çiçek, İskenderun İlçe Jandarma Komutanı Kıdemli Yüzbaşı Yusuf Yıldırım, İskenderun İlçe Emniyet Müdürü Nevzat Güneş, HBB Bölge Koordinatörü Vekili Ahmet Serhat Beydilli, şehit aileleri, gaziler ve gazi aileleri, adli, idari ve askeri erkan, siyasi parti temsilcileri, STK temsilcileri, kurum müdürleri, askeri personeller, emniyet teşkilatı personelleri ve vatandaşlar katıldı.

Bir cevap yazın