Hatay penceresinden ‘Rusya – Ukrayna’ ‘SAVAŞ’ı!

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini ve bu işgalin Hatay’a ve Türkiye’ye yansımasını değerlendirdi. Suriye örneği vererek, savaşın uzamasının iki ülke ile aramızdaki ticaret bağlarına zarar vereceğini belirten Başkan Savaş, yılda 110 bin TIR ihracat yapan Hatay’ın bin 400 TIR’a düştüğünü söyledi.

Savaşın uzamasının Rusya’nın aleyhine olacağını ifade eden Lütfü Savaş, “Savaş uzarsa önce Rusya ve Ukrayna sıkıntı çeker. Sonra da enerji ve tarım konularında bu ülkelere bağımlı olduğumuz için tıpkı Suriye’de olduğu gibi biz sıkıntı çekeriz. Bunun için yıllardır kırsal kalkınma projelerine ağırlık veriyoruz” dedi.

Hatay’da kişi başına düşen yurt içi milli gelirin 9 yılda 7 bin 202 dolardan, 5 bin 367 dolara gerilediğini aktaran Savaş, “Şehrimize giriş yapan yerli ve yabancı turist sayısı 12 yılda yüzde 84 buçuk azaldı. Yaklaşık 15 ülkeye ihracat yapamaz olduk. Nakliye sektörümüz yüzde 35 daraldı. Yılda 110 bin TIR ihracat yaparken bu veri bin 400’e düştü. 2021 yılında 25 milyar lira vergi öderken 670 milyon liralık ödenek almışız. Ödediğimiz verginin yüzde 2,68’i genel bütçeden bize ayrılmış” diyerek bu tablonun iyileştirilmesi için iktidar partisinin Hatay’daki temsilcilerine seslendi.

Bir cevap yazın