Tosyalı Holding’in öncü teknolojisi Türkiye’de ilk kez İskenderun’da!

Tosyalı Holding CEO’su Suhat Korkmaz, 2022 sonunda devreye almayı planladıkları İskenderun Sarıseki yatırımıyla birlikte Quantum Furnace teknolojisinin Türkiye’de ilk kullanıcısı olacaklarını söyledi. Korkmaz, yılda 4 milyon ton sıvı çelik üretmek üzere tasarlanmış tesiste çeşitli bileşimlerdeki hurda ve HBI karışımıyla çalıştırılabilen, ton başına daha düşük elektrik enerjisi tüketimi sağlayan teknolojiyle birlikte normal ark ocaklarına göre yüzde yirmi oranında daha az enerji kullanarak fosil yakıttan doğan karbon salımını daha da azaltacaklarını ifade etti.

Türk Demir Çelik Sanayisi’nin AB Yeşil Mutabakatı’ndan en çok etkilenecek sektörlerden biri olacağına dikkat çeken Korkmaz, sektörde Yeşil Mutabakat dönüşümünün 2025’e kadar tamamlanması gerektiğini belirterek Yeşil Mutabakat’ın bir fırsat penceresi olarak görülmesi gerektiğine de vurgu yaptı.

Tosyalı Holding olarak tesislerinde üretim süreçleri sırasında meydana gelen karbon salımını referans noktasına göre yüzde 30 azaltarak dünyanın sayılı yeşil çelik üreticilerinden biri olduklarına da değinen Korkmaz, “Eğer Yeşil Mutabakat’a hızlı uyum sağlarsak bu bize ciddi bir küresel rekabet avantajı sağlar. Sadece AB pazarı için değil diğer gelişmiş pazarlara girişte de bir referans olarak bizim için çok önemli katkı sağlar. Bu dönüşümü, sürdürülebilir bir yaşam ve daha iyi bir gelecek için çocuklarımıza bırakacağımız bir miras olarak görmemiz gerekiyor” dedi.

Dr. Suhat Korkmaz, çelik sektöründe yaşanacak dönüşümü ve  Tosyalı Holding’de yürütülen çalışmaları şöyle anlattı:

Son yıllarda sürdürülebilirlik odaklı 100’ün üzerinde Ar-Ge projesi gerçekleştirdik. Bunların içerisinde prosesten atık yönetimine, karbon salımından yenilenebilir enerjiye kadar uzanan birçok çalışma var. Tosyalı Holding olarak tesislerimizde üretim süreçleri sırasında meydana gelen karbon salımını referans noktasına göre yüzde 30 azalttık. Bu sayede dünyanın sayılı yeşil çelik üreticilerinden biriyiz. Ürün bazlı aldığımız EPD (Çevresel Ürün Beyanı) belgeleri ile en düşük karbon ayak izine sahip üreticilerden biri olduğumuz belgelendi”

Geri dönüşüm ile üretilen ürün talebi arttı

Sektörümüzün temel hammadde kaynağı; cevherden üretim ve hurda. Cevher kaynaklı hammadde hem sınırlı hem de maliyetli. Üstelik karbon salımı açısından da oldukça sorunlu. Oysa hurda, döngüsel ekonomi ve karbon salımı açısından oldukça avantajlı bir kaynak. Dünya çelik sektörünün en büyük sorunu yüksek fırın ile üretim yapan tesisler. Daha Yeşil Mutabakat devreye girmeden Avrupa ülkelerinden bu yönde talepler almaya başladık. Örneğin; İskandinav ülkelerine mal satan Avrupa’daki bir müşterimiz; ‘Yüksek fırın ile üretilen ürün istenmiyor, hurdaya dayalı ürün isteniyor’ diyerek bize geri bildirimde bulunuyor. Yani bana istediğim kaliteyi sağlayabiliyorsan geri dönüşüm ile üretilen ürün ver diyor. Biz de, hurdadan da, cevherden üretilmiş kadar kaliteli, istenen standartları sağlayan ürünler üretmek için özel prosesler üzerine çalışıyoruz.

Yeşil çelik “künye”dir

Demir-çelik, çimento, alüminyum, gübre ve enerji ile birlikte karbon yoğun sektörler arasında yer alıyor. Bizim sektörümüzde yapacağımız değişim, dünyada yeşil dönüşümün hayata geçirilmesinde de önemli bir rol üstlenecek; ‘Bakın yeşil dönüşüm mümkün, çelik gibi en köklü endüstrilerden biri bile artık yeşil çelik üretiyor’ dedirterek herkese ilham verecek. Yeşil çelik çok boyutlu bir konu… İşin teknoloji boyutu var, proses boyutu var, enerji boyutu var, insani boyutu var. Özetle yeşil çelik, sürdürülebilirliği iş yapış biçimi haline getirmiş bir demir-çelik sektörü oyuncusunun kod adı, künyesidir diyebilirim. Tosyalı Holding olarak bizim için de önümüzde 5 yılın en temel gündemi sürdürülebilirlik olmaya devam edecek.

Çatı tipi güneş santralinde dünyada ilk 5’teyiz

Şirketlerimizden Tosçelik Profil ve Sac’ın Osmaniye’deki üretim tesislerinin çatısını güneş panelleriyle kapladık. Bu tesisimize kurulan çatı tipi güneş santrali, dünyanın en büyük ilk beş çatı tipi güneş santrali arasında yer alıyor. Şimdi yeni bir yatırımla Osmaniye’de 10 megavat olan kurulu gücümüzü 70 megavata çıkarmak için çalışıyoruz. Tüm diğer lokasyonlarımızdaki yatırımlarla ise konsolide yenilenebilir enerji hedefimiz 140 megavat.

Quantum Furnace teknolojisini getiriyoruz

“Cezayir’deki Tesisimiz, 2,5 milyon ton kapasiteli dünyanın en büyük DRI(Doğrudan İndirgenmiş Demir) üretim tesisi. DRI ile çalışan dünyanın en büyük ark ocağı ve kullandığı ileri teknolojiler sayesinde daha düşük karbon ayak izine sahip bir tesis. 2022 sonunda devreye almayı planladığımız Sarıseki yatırımımızla birlikte, yılda 4 milyon ton sıvı çelik üretmek üzere tasarlanmış, çeşitli bileşimlerdeki hurda ve HBI karışımıyla çalıştırılabilen, ton başına daha düşük elektrik enerjisi tüketimi sağlayan Quantum Furnace teknolojisinin Türkiye’de ilk kullanıcısı olacağız. Bu sayede normal ark ocaklarına göre yüzde yirmi oranında daha az enerji kullanarak fosil yakıttan doğan karbon salımını azaltmış olacağız.

Bir cevap yazın