Hatay Valisi Mustafa Masatlı, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın Ramazan Bayramı tatilinde uygulanacak trafik tedbirleri kapsamında il valileriyle yaptığı Asayiş ve Güvenlik Toplantısı’na katıldı.
Ramazan Bayramı tatilinin 9 güne çıkarılması ve eğitim öğretim dönemi ara tatilinin aynı döneme denk gelmesi sebebiyle trafikte yaşanacak yoğunluk dolayısıyla alınacak tedbirlerin görüşüldüğü toplantıda, sürücülerden de trafik kurallarına uymasının önemine dikkat çekildi.
Ramazanın sonuna gelindiğini anımsatan Bakan Yerlikaya, bayram sevincinin acıya dönüşmemesi, yuvalara ateş düşmemesinin en büyük duaları olduğunu söyledi.
Yerlikaya, 2019-2024 yılları arasındaki Ramazan ve Kurban Bayramları tatillerinde günde ortalama 642 trafik kazası meydana geldiğini, son 2 yılda, bayramlarında meydana gelen trafik kazalarında 744 kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, günlük can kaybı sayısının 24 olduğunu kaydetti.
Bu kayıplardan 375’inin “aşırı hız”dan kaynaklandığını belirten Yerlikaya, ölümlü trafik kazalarında “aşırı hız”dan sonra kazaya neden olan en önemli etkenlerin, “şerit izleme, değiştirme”, “geçiş önceliği”, “arkadan çarpma”, “dönüş kuralları” ve “kırmızı ışık ihlali” olduğunu söyledi.
Bayram tatilinde yola çıkacak sürücülere seslenen Yerlikaya, trafik kurallarına uyulması, aşırı hız yapılmaması, emniyet kemerinin takılması, yorgun ve uykusuz direksiyon başına geçilmemesi uyarılarında bulundu.
Bakanlık olarak, trafik tedbirlerinin 8 Nisan’a kadar süreceğini bildiren Yerlikaya, “Bu 14 gün boyunca trafik tedbirleri kapsamında, 47 bin 749’u polis, 21 bin 262’si jandarma olmak üzere toplam 69 bin 11 personelimiz görev yapacak. Bayram tatili süresince 54 ilimizdeki 468 Ortalama Hız İhlal Tespit Sistemi, 24 saat süreyle hız denetimi yapacak. Polis ve jandarmamız gündüz 1271, gece ise 601 radarla hız denetimlerini sürdürecek. Hava araçlarımız ülkemiz genelinde 3 bin 81 saat denetim yapılacak. Ayrıca şehirlerarası terminallerde emniyet kemeri uyarı anonsları yapılacak, otobüsler çok sıkı denetlenecek” dedi.
Emniyet kemeri kullanımının kazalarda can kayıplarını yüzde 45 azalttığına dikkati çeken Yerlikaya, “Denetimleri artırmaktaki gayemiz, daha çok cezai işlem yapmak değil. Şu bir gerçek ki, denetimler arttıkça, kazalar ve ölümler azalıyor. Hedefimiz, ‘Trafikte sıfır can kaybı’ ilkesiyle hareket etmek. Ortalama hızdaki %1’lik artış, ölümlü kaza riskini %4 artırıyor. Lütfen, trafik kurallarına harfiyen uyalım ki bayram sevinçlerimiz acıya dönüşmesin. Bütün sürücülerimize kazasız, belasız, sıkıntısız yolculuklar diliyorum. Bir kural, bir ömür diyoruz. Yolun sonu bayram olsun diyoruz” diye konuştu.