Dörtyol’daki Ertuğrul Gazi Gemisi’ne Mısır talip!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, mevcut gazlaştırma hacmiyle dünyada en fazla gazlaştırma kapasitesine sahip, İlk Milli FSRU Gemisi olan Dörtyol’daki Ertuğrul Gazi’nin yaz sezonunda Mısır’a kiralanmasının gündemde olduğunu söyledi.

Bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında Türkiye ve Mısır’ın enerji alanındaki işbirliği projelerine de değinen Bakan Bayraktar, Mısır’ın Türkiye’nin yüzer gazlaştırma tesislerini (FSRU) kendilerinin ihtiyaç duyduğu yaz döneminde kiralamak suretiyle kullanmak istediğini söyledi.

Bayraktar, bu çerçevede Mısır’ın Türkiye’nin Hatay-Dörtyol’daki FSRU’sunu kendi limanlarına göndermesini istediğini dile getirerek, “Dörtyol’daki Ertuğrul Gazi FSRU gemisini kış dönemi çok yoğun olarak kullanıyoruz, arz güvenliği vesaire ama yazın doğal gaz ihtiyacımız ve tüketimimiz çok düştüğü için böyle bir şeye sıcak bakıyoruz. Mecliste aslında bunun bir kanuni altyapısını yaptık. Yüzer tesislerin yüzerek bir yerlere gitmesi…Fas ile böyle bir proje geliştirmiştik. Şimdi Mısır’ın gündeminde de önemli konulardan bir tanesi bu” şeklinde konuştu.

Tek başına kış aylarında Türkiye’nin günlük doğal gaz tüketiminin yaklaşık yüzde 10’unu karşılayabilen Ertuğrul Gazi devreye alındığı 25 Haziran 2021 tarihinden bugüne doğal gaz iletim sistemine 3.2 milyar metreküplük katkıda bulundu.