Uydudan takip edilen akbaba, Hatay’dan çıkış yaptı!

Eskişehir’de 2022 yılında uydu vericisi takılan iki küçük akbabanın, bu süreçte 3’üncü kez çıktıkları göç yolculuğunda Türkiye’yi Hatay’dan terk ettikleri ve kışı ulaştıkları Afrika kıtasında geçirecekleri tespit edildi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, KuzeyDoğa Derneği, Koç Üniversitesi, Iğdır Üniversitesi ve ABD’den Utah Üniversitesinin işbirliğiyle dünyada nesli tükenme tehlikesi altında bulunan akbabaların korunması ve popülasyonunun uydu vericisiyle takibi için hazırlanan “Küçük Akbaba Koruma Projesi” kapsamında “Midas” ve “Doğa” adı verilen küçük yırtıcı kuşlar uydu verici ile izlenmeye başlandı.


Uydu vericisi takıldıktan sonra 2022’nin sonbaharında benzer güzergahları takip ederek Hatay üzerinden Afrika kıtasına giren küçük akbabalar, kış mevsimini Sudan ve Çad’da geçirip, havaların ısınmasıyla ilkbaharda Mısır ve Ürdün üzerinden Türkiye’ye girip Eskişehir’e ulaştı. “Midas” ve “Doğa”, aynı göç yolunu geçerek, 2023 ve 2024 yıllarında da turlarını sürdürdü. Geçen ay yine Eskişehir’den göçe başlayan yırtıcı kuşlardan “Midas” 3 yılda 82 bin 421 kilometre, “Doğa” ise 91 bin 868 kilometre katetti.
Vericiyle takip edildikleri 3 yılda 174 bin 289 kilometre uçan kuşların, eylül ayında başlayan göçlerinde Hatay’dan Türkiye’yi terk edip, Lübnan üzerinden Süveyş Kanalı’nı aşarak Sudan ve Çad’a gittiği, burada kış mevsimini geçirdikten sonra, nisan veya mayıs ayları itibarıyla yine aynı rotayı takip edip Eskişehir’e geldikleri gözlendi.

Proje Koruma Çalışmaları Koordinatörü Mehmet Uğur Altuncu, Midas ve Doğa isimli iki akbabanın Afrika’ya her gidiş gelişlerinde 10 ülkeden geçtiğini belirtirken, “Koruma çalışmasıyla nesli tehlikede olan ‘doğanın temizlik işçileri’ küçük akbabaların güvenli şekilde çoğalarak dünyaya katkı sunmasını sağlayacağız” dedi.
Altuncu, küçük akbabaların göçlerini denizlerin değil kara parçaları üzerinde uçarak yaptığına dikkati çekerken, göç yolculuklarının ise 10 ila 15 gün sürdüğüne değindi.