Türkiye’nin tek Ermeni Köyü’nde bayram coşkusu

Her yıl Ağustos ayının ikinci haftasında kutlanan “Meryem Ana’nın Göğe Yükseliş Bayramı” depremde hasar alan ve restorasyon çalışmaları tamamlanan Samandağ Vakıflı Köyü Meryem Ana Ermeni Kilisesi’nin düzenlenen ayinle kutlandı.

Türkiye Ermenileri Kadasetli Patriği Sahak II Maşalyan’ın bizzat katıldığı ayini, kilisenin yapımında büyük emeği geçen İngiltere’nin Ruhani Lideri Episkopos Hovagim Manukyan, Hatay Kiliseleri Din Görevlisi ve Anadolu Ermeni Cemaatleri Gözetmeni Avedis Tabaşyan ile birlikte yönetti.

Yoğun bir katılımla gerçekleşen ayine Türkiye Ermenileri Kadasetli Patriği Sahak II Maşalyan, ve İngiltere’nin Ruhani Lideri Episkopos Hovagim Manukyan’ın yanıısra Kıdemli Peder Dırtat Uzunyan, Hatay Kiliseleri Din Görevlisi ve Anadolu Ermeni Cemaatleri Gözetmeni Avedis Tabaşyan, Kıdemli Okuyucular Gazar Sabuncu, Sarven Bıçakçı, İskenderun ve Vakıflı Köy Ermeni Kiliseleri Yönetim Kurulu Başkanları Yusuf Tabaş ve Cem Çapar, köy halkı ve Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen vatandaşlar katıldı.

Türkiye’nin tek Ermeni Köyü olan Vakıflı’da düzenlenen ayinde üzümler kutsandı, hırisiler pişti, eller dünya barışı için birleşti.

Duaların edilip mumların yakıldığı ayinde kısa bir vaaz veren İngiltere’nin Ruhani Lideri Episkopos Hovagim Manukyan, Musa Dağlı olduğunu ve çocukluğunun Samandağ’da geçtiğini belirterek, deprem sonrası hasar alan Meryem Ana Ermeni Kilisesi’nin tekrar restore edilip, köy halkına teslim edilmesinden dolayı mutlu olduğunu söyledi.

Verilen vaazın ardından ayine katılan cemaate kutsal ekmek ve şarap verildi. Düzenlenen ayin daha sonra kilise bahçesinde devam etti. Kilise bahçesinde söylenen ilahiler eşliğinde bağ bozumu yapılan üzümler ve 5 kazanda pişen hiriseler kutsanarak ayine son verildi. Ayin sonrası “Meryem Ana’nın Göğe Yükseliş Bayramı” kilise bahçesinde ayine katılan cemaatin üzüm ve hirise yiyerek birbirinin bayramını kutlayarak son buldu.