Bakan Kurum’dan İskenderun’da inceleme

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, deprem bölgesindeki konut çalışmalarını değerlendirmek üzere geldiği Hatay’da Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca İskenderun Cebike Mahallesi’nde yaptırılan deprem konutlarını inceledi.

Toki konutlarının yanısıra İskenderun Pac Meydanı, İsmet İnönü Mahallesi Rezerv Alanda Yerinde Kentsel Dönüşüm İnşaat Alanı ile Sahil Bandı Anıt Alanında incelemelerde bulunarak yetkililerden detaylı bilgiler alan Bakan Kurum, Hatay’da 11 bin 366 deprem konutunu teslim ettiklerini, Eylül ayında 12 bin 259 konutu daha hak sahiplerine teslim edeceklerini belirterek, Antakya, Defne, İskenderun, Altınözü, Kırıkhan, Reyhanlı ve Samandağ’da 152 bin 486 konut ve iş yerini de hızla tamamlayacaklarını ifade etti.


İncelemesinin ardından gazetecilere açıklama yapan Kurum, vatandaşlara verilen sözlerin tutulması için gece gündüz çalıştıklarını belirterek, “Aklımız, fikrimiz her zaman deprem bölgesinde oldu. Kalbimiz buradaki afetzedelerle birlikte attı” dedi.
Depremden etkilenen 11 ilde inşa edilen konut sayısının 296 bin 755’e ulaştığını ifade eden Bakan Kurum, “Şu ana kadar 76 bin konutumuzu bitirip İskenderun’da, Hatay’da, Malatya’da, Gaziantep’te, Kahramanmaraş’ta vatandaşlarımıza teslim ettik. 45 gün içinde 21 bin konutumuzun yeniden inşa sürecini başlattık, ihalelerimizi yaptık. Eylül ayında 24 bin konutu daha bitirip teslim sayımızı inşallah 100 bine ulaştırmış olacağız. Dün de 17 Ağustos’un 25’inci yılında 11 ilimize yayılan tam 25 bin 1 konutumuzun temellerini attık ve süratle hareket edip vatandaşlarımıza söz verdiğimiz gibi yıl sonuna kadar en az 200 bin konutun teslimi için çalışmalarımızı yürüteceğiz ve inşallah 2025 yılı geldiğinde depremzede kardeşlerimizin yeni yuvalarına, bereketli iş yerlerine kavuştuğu günlere inşallah hep birlikte şahitlik edeceğiz” dedi.


– Hatay’da eylülde 12 bin 259 yeni konut teslim edilecek
Kurum, Hatay’da yapılan konut çalışmalarına ilişkin de şu bilgileri verdi: “Hatay’ımızda 11 bin 366 yuvamızı bugüne kadar teslim ettik. Sayın Cumhurbaşkanı’mızın inşallah teşrifleriyle eylül ayında hep birlikte 12 bin 259 yeni konutumuzu daha Hatay özelinde teslim etmiş olacağız ve inşallah teslim edilen konut sayımızı inşallah eylül itibarıyla 23 bin 625’e ulaştırmış olacağız. Antakya, Defne, İskenderun, Altınözü, Kırıkhan, Reyhanlı ve Samandağ ilçelerinde 152 bin 486 konutun çalışmalarının hızla devam ediyor.”

İskenderun Sahil Projesi
İskenderun sahilinde yürütülen çalışmaları incelerken, depremden sonra 80 santimetreye kadar çökme yaşandığını anımsatan Bakan Kurum, “Ulaştırma Bakanlığımız deniz dibindeki tahkimatı gerçekleştirdi. Ancak sahilimizde İskenderun güzelliğini yansıtacak ve vatandaşımızın sahille, denizle birleşmesini sağlayacak bir projeyi de inşallah gerçekleştiriyor olacağız. Bugün bu müjdeyi de tüm Hatay’a, İskenderun’a vermek istiyorum. Biz sahilimizi korumak, oradaki tarihi yapıları gün yüzüne çıkarmak, ağaçlarımızı, doğal yapıyı korumak suretiyle İskenderun Sahil Projemizi inşallah hızlandıracağız ve bu projemizle hem sahil ile şehir arasındaki güvenliği sağlamış olacağız hem de denizden buradaki doğal güzelliklerden tüm Hatay’ın istifade etmesine imkan vermiş olacağız. Bu proje kapsamında burada tescilli olmayan ama yıllardır gölgesinde oturduğumuz, serinlediğimiz ağaçlarımızı, oradaki bitkisel dokuyu da koruyarak gelecek nesillere inşallah aktarıyor olacağız” dedi.

Göreve geldiği 2 Temmuz’dan itibaren Hatay’a ikinci ziyaretini yaptığını da anlatan Kurum, “Her ay bu ziyaretleri gerçekleştireceğiz. Ekiplerimiz, milletvekillerimiz, belediye başkanlarımız her an vatandaşımızın, milletimizin yanında olacak ve milletimize ne söz verdiysek o sözleri tutmak için bu kadrolar, ekipler gece gündüz çalışmaya devam edecektir” dedi.

İncelemede Vali Mustafa Masatlı, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk ve bazı milletvekilleri yer aldı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, beraberindeki heyetle birlikte şehrin sembol mekânlarından Kurtuluş Caddesi, Habib-i Neccar Cami, Kemalpaşa Caddesi ve Tarihi Uzun Çarşı’nın yeniden ihya ve inşasına yönelik devam eden çalışmaları yerinde inceleyerek yetkililerden bilgi aldı.