Arsuz’da turizm alanları deprem sonrası imaj değiştirdi!

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023’teki depremlerden etkilenen Hatay’ın tatil ilçesi Arsuz da, işletme sahipleri bungalov tarzı ve çelik konaklama tesislerine yöneldi.  Aralarında otellerin de olduğu çok sayıda binanın yıkıldığı ya da hasar aldığı ilçede, son bir yılda farklı noktalarda biri prefabrik 5’i bungalov olmak üzere 6 tesis hizmete açıldı.

Arsuz Kaymakamı Hacı Hasan Gökpınar, alternatif turizm konaklama alanı olarak dikkat çeken tesislerde vatandaşların kendilerini daha rahat hissettiklerini ifade ettiklerini belirterek, tesislerdeki doluluk oranının yaz mevsiminde yüzde 90’lara ulaştığını ifade etti.

İlçede depremlerde hasar gören yaklaşık 2210 bina arasında konaklama tesislerinin de bulunduğunu, dolayısıyla da konaklama tesisi noktasında açığın ortaya çıktığını anlatan Gökpınar, “Yatırımcılar da bu açığı kapatabilmek maksadıyla bungalov tarzı veya çelikten konaklama tesislerine yöneldi. Biz, bunların tarım arazilerinde olmaması ve ruhsatlı olması noktasında gayret gösteriyoruz. İşletmecilerimiz de bu konuda hassas davranıyorlar. Yeni yapılan doğayla iç içe tesislerde insanlar kendini daha güvende hissettiğini vurguluyorlar. Bunlar alternatif turizm konaklama alanı olarak ortaya çıktı. Hakikaten de güzel olduğunu görüyoruz. Vatandaşımız da bunlara ilgi gösteriyor. Bu tesisler, kalıcı konaklama tesisleri yapılana kadar açığımızı giderdi” ifadelerini kullandı.

İşletmeciler talepten memnun!

İşletmeci Mehmet Keder, ilçede 2021’de hizmete açtıkları bungalov evleri deprem sürecinde afetzedelere tahsis ettiklerini belirterek, depremzedelerin evlerine ya da konteynere geçmesinin ardından tesislerinde yeniden tatilcileri ağırlamaya başlattıklarını anlattı.

Kurban Bayramı’nda yoğunluk yaşadıklarını, şu anda da ciddi talep olduğunu dile getiren Keder, “Depremi yaşayan insanların bina korkuları sürüyor. Bu yüzden, hem insanların sessiz ve sakin bir ortamdan faydalandırmalarını hem de psikolojilerini bir nebze de olsa rahatlatmayı hedefliyoruz” dedi.

Depremlerin ardından 14 odalı prefabrik tesisi hizmete açan Berna Akçalı da, “Doğayla iç içe tesisler, depremzedeler başta olmak üzere şehir dışından gelenlerce de daha çok tercih edildi. Depremde hepimiz büyük korkular yaşadık. Evlerimize bile giremez olduk. Herhangi bir afet durumunda zarar vermeyecek böyle bir tesis yapmak aklımıza geldi. Arsuz’un da buna ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz” şeklinde konuştu.