Habib-i Neccar Camii depremin yükünden kurtuluyor!

Hatay’da 6 Şubat depremlerinde ağır hasar alan ve enkazından 3 bine yakın nitelikli parça kurtarılan Habib-i Neccar Camisi’nin mart ayında başlaması planlanan inşa süreci yaklaşık 2 yılda tamamlanacak.

Antakya’nın 638 yılında Müslüman Arapların eline geçtiği dönemde inşa edilen ve avlusunda Hazreti İsa’nın üç elçisinin mezarının bulunması sebebiyle Müslümanlar kadar Hristiyanlar için de önem taşıyan ve “Anadolu’nun ilk camisi” olarak kabul edilen Habib-i Neccar Camisi’nde Vakıflar Genel Müdürlüğü kontrolünde, Konya Büyükşehir Belediyesi sponsorluğunda yürütülen titiz çalışmalar kapsamında kurtarılıp numaralandırılan yaklaşık 3 bin nitelikli parça, caminin yeniden inşasında kullanılacak.

 

Vakıflar Hatay Bölge Müdür Vekili Osman Güneren, caminin bulunduğu alanda yerinde belgeleme çalışmalarının ardından, enkaz ayrıştırma işlemi gerçekleştirdiklerini belirterek, “Yapı enkaz durumuna geldiği için yapının içerisinde birçok nitelikli eleman vardı. Kimisi minarenin taşı, kimisi minberin, kimisi beden duvarının, kimisi kitabenin… Bu taşlar enkaz ayıklama işlemi esnasında ayrıştırıldı, numaralandı. Şu anda da ilgili yeriyle de ilişkilendirilmek suretiyle sahada muhafaza edilmekte” dedi.

Güneren, Habib-i Neccar Camisi’nin deprem öncesi hazırlanan rölöve, restorasyon ve restitüsyon projelerinin arşivde bulunduğu için şanslı olduklarını vurgulayarak, “Şu anda biz enkaz ayrıştırma sonrasında tespit etmiş olduğumuz, çıkardığımız nitelikli yapı elemanlarının yapının neresine ait olduğunu, projeden de net bir şekilde bilmekteyiz. Elimizde mevcut olan, dayanağımız durumundaki restorasyon projesi de dikkate alınmak suretiyle ilgili yerlerinde aynen kullanılarak restorasyon, ihya süreci tamamlanmış olacak. Bu dediğimiz 3 bine yakın ayrı parça adeta iğneyle kuyu kazılarak, titiz bir şekilde yapılan çalışmalarla çıkarıldı. Bu parçaların, yapının neresine ait olduğunu santimine kadar biliyoruz ve bunları yerinde kullanacağız. Yani uygulamaya geçtiğimizde bu nitelikli yapı elemanları yapının özgün yerinde, daha önceki olması gereken yerinde tekrardan korunuyor ve kullanılıyor olacak” diye konuştu.

Zeminin, etüt çalışmalarının tamamlandığını belirten Güneren, tarihi caminin mart ayı itibarıyla aslına uygun şekilde yükselmeye başlayacağını söyledi.