Ali Hıdır Köseoğlu, İzmir’in altyapı tarihini yazıyor

İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (İZSU)’nde üstlendiği genel müdürlük görevinde başarı hikâyesi yazan İskenderunlu Ali Hıdır Köseoğlu’nun İzmir’in geleceğine miras kalacak yatırımları görkemli bir törenle kamuoyuna duyuruldu.


Tamamlanan, devam eden ve gelecek dönemde yapılacak yatırımlar olmak üzere toplam 28 milyar liralık bütçeye ulaşan altyapı yatırımlarını tanıtmak amacıyla düzenlenen İZSU Genel Müdürlüğü Büyük Altyapı Yatırımları Toplu Açılış ve Temel Atma Töreni’nde Genel Müdür Köseoğlu, göreve geldikten sonra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in güvenini boşa çıkarmadığını da ortaya koydu.


5 yılda toplam 3 bin 200 kilometre içme suyu, bin 400 kilometre atık su ve 300 kilometre yağmur suyu ayrıştırma hattı, İçme suyu ve atık su arıtma tesisleri olmak üzere toplam 27 tesis inşa edildi. Mevcuttaki 4 tesisin de kapasitesini arttıran İZSU, 3 milyar liralık yatırımla yapımına başlanan çok sayıda projenin imalat çalışmalarını sürdürürken, İzmir’in en kritik meselelerine neşter vurulacak 14 milyar liralık uzun soluklu yatırımların ise müjdesi verildi.


Söz verdik, yaptık!
İzmir Cumhuriyet Meydanı’nda miting havasında gerçekleşen törende konuşan Belediye Başkanı Tunç Soyer, “İlk sözümüz de, son sözümüz de, son nefesimiz de İzmir! Hizmetlerimizi İzmir’in 156 yıllık belediyecilik tarihine altın harflerle kazıdık. Söz verdik, yaptık. Bugün, bu gurur tablosunu hep birlikte kutlamak için bir aradayız. İZSU Genel Müdürlüğümüzün 28 milyar lirayı bulan yatırımlarının ulaştığı göz kamaştırıcı noktayı tarihe not düşmek üzere buradayız. 5 yıldır yerin metrelerce altını oya gibi işleyerek, binlerce kilometre hat inşa eden görünmez kahramanların, emekçilerin alın terini görünür kılmak ve onlara da bir teşekkür sunmak için toplandık. Cumhuriyetimizin 100. yılında, her biri bir devrim niteliğinde olan çok büyük işler başardık. Tüm bunlar İzmirlinin can ve mal güvenliği için yaptığımız hizmetlerdir” dedi.

Hayal etmenin ötesine geçtik!
Büyük Yağmur Suyu Ayrıştırma Projesi kapsamında kentin kritik noktalarından Buca’da tarihi öneme sahip bir altyapı projesi yürüttüklerinin altını önemle çizen Başkan Soyer, “Bugün yağmur suyu ayrıştırma hatlarının 300’üncü kilometresinin açılışını hep birlikte yapacağız. Bugüne kadar İzmir genelinde 30 ilçemizde yaptığımız yağmur suyu ayrıştırma hattı yatırımları doğrudan Körfezi etkiliyor. İzmir körfezinin yeniden masmavi, pırıl pırıl olması anlamına geliyor. İzmir’in refahının artması anlamına geliyor. İzmir’in 50 yıllık hayalinin gerçek olması anlamına geliyor. Bu hayal, İzmir Körfezi’ni yeniden yüzülebilir hale getirmek. Son 5 yılda yaptığımız çalışmalarla birlikte, analiz sonuçları gösteriyor ki, bu meselede hayal etmenin çok ötesine geçtik. Çocuklarımız, gençlerimiz ve bizler, bu körfezde yeniden yüzeceğiz. Çok az kaldı” dedi.

İzmir’in altyapısını odağına alan yatırımlarını tek tek İzmirlere anlatan İZSU Genel Müdürü Ali Hıdır Köseoğlu da, büyük bir özveri ve motivasyonla çalışarak İzmir’in geçmiş 50 yılının sorunlarını, gelecek 50 yılı da güvence altına alacak şekilde çözdüklerini ifade etti.


Köseoğlu, İzmir’in yıllarca ihmal edilen altyapısını güçlendirmek ve hep daha iyisini yapmak adına çıktığı yolda kendisine güvenen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer başta olmak üzaere, beraber çalıştığı tüm ekip arkadaşları ve desteklerinden dolayı İzmir Halkına teşekkür etti.

İZSU Genel Müdürlüğü’nün açılışını yaptığı projeler (11 Milyar TL)

– 3200 kilometre içme suyu hattı,
– 1400 kilometre kanalizasyon hattı,
– 300 kilometre yağmur suyu ayrıştırma hattı
– 3 yeni atıksu arıtma tesisi (Foça Gerenköy, Mordoğan, Kemalpaşa Ulucak)
– 8 yeni paket atıksu arıtma tesisi (Urla Özbek, Buca Sebze Meyve Hali, Buca Balık Hali,Aliağa Çıtak, Bergama Süleymanlı, Torbalı Karakuyu, Çeşme Toki, Bergama Yukarıbey)
– 3 atıksu arıtma tesisinde kapasite artırımı (Torbalı, Ayrancılar Yazıbaşı, Çiğli Aat 4. Faz 2. İkmal İnşaatı)
– 5 yeni içme suyu arıtma tesisi (Foça Musabey, Bornova Karaçam Göleti, Dikili Çandarlı Göleti, Karaburun Mordoğan Göleti, Bornova Kavaklıdere)
– 11 yeni paket içme suyu arıtma tesisi (Bayındır Gaziler, Bergama Örenli, Dikili Deliktaş-Demirtaş, Dikili Salihler Kıratlı, Bergama Gaylan-Armağanlar, Kemalpaşa Kızılüzüm, Ödemiş Köseler, Seferihisar Beyler, Tire Ortaköy Yemişler, Kınık İlçe Merkezi, Kiraz İlçe Merkezi)
– 1 içme suyu arıtma tesisinde kapasite artırımı (Halkapınar)
Yapımına başlanan projeler (3 milyar TL)
982 milyon liralık yatırımla 3 yeni atık su arıtma tesisinin, 571 milyon liralık yatırımla 2 yenilenebilir enerji projesinin, 466 milyon liralık yatırımla 51 kilometre atık su şebeke hattının, 867 milyon liralık yatırımla 374 kilometre içme suyu hattının yapım çalışmaları devam ediyor.
Yapılacaklar (14 milyar TL)
590 kilometre içme suyu hattı, 233 kilometre atık su hattı, 100 kilometre yağmur suyu ayrıştırma hattı, 97 yeni içme suyu sondaj kuyusu, 6 yeni atık su arıtma tesisi, 3 atık su arıtma tesisinde kapasite artışı ve 40 yeni paket atık su artıma tesisi.