Karaağaç’a yeni plan hazır!

Arsuz’a bağlı Karaağaç Övündük(Fahura) Mahallesi’nde 5 parseli kapsayan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ile 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca resen onaylandı.

Karaağaç plaj yolu üzerindeki Fahura 12, 15, 534 ve 1221 parseller ile 535 parselin bir kısmında yer alan taşınmazları kapsayan toplam 15.92 hektar alanda, Şubat 2023 de meydana gelen deprem sonrasında ortaya çıkan konut açığı, fonksiyonel ve yapılaşma koşulları da dikkate alınarak, ticaret-turizm-konut alanı, ortaokul alanı,  kültürel tesis alanı, park alanı, ticaret-konut alanı ve trafo alanı olarak planlanan parsellerle ilgili onaylanan planlar 04 Eylül tarihi itibariyle 1 ay süreyle Hatay Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünün Mustafa Kemal Üniversitesi Tayfur Sökmen Kampüsündeki Geçici yerleşkesinde askıya çıktı.

Özel sosyal ve kültürel tesis dengesinin korunduğu, ticaret-konut alanı kullanımının arttığı dikkat çeken yeni düzenlemede, park ve rekreasyon alanları meri imar planında yaklaşık 43 bin m2 iken plan değişikliği sonrasında 21 bin m2 olarak planlandı.

Yapılan plan değişiklikleri şöyle açıklandı:

1 numaralı bölge meri durumda var olan kültürel tesis alanı fonksiyon değişikliği ile özel sosyal tesis alanı olarak planlanmasına meri planda E=1.50 Yençok= 5 Kat belirlenen yapılaşma koşulları deprem bölgesi olması sebebiyle E=1.00 Yençok=3 Kat olarak düzenlenmesi uygun görülmüştür.

2 numaralı bölge mevcut durumda olmayan ortaokul alanının deprem sonrasında hasar gören eğitim tesislerinden ihtiyaç durumuna göre eğitim alanı olarak planlamasının daha doğru olacağı düşünülmektedir. Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik kapsamında … “Özel eğitim tesisi yapılacak alanlar için Milli Eğitim Bakanlığının taşra teşkilatının uygun görüşü alınır”  hüküm gereği ilgili kurumdan görüş alınarak özel eğitim tesisinin niteliği belirlenecektir.

3-5 numaralı bölge meri planda rekreasyon alanı olarak belirlenen alanlar günübirlik tesisi olarak planlanmasında bölgenin turizm potansiyeli etkilidir. Bu durumu mevcut durumda var olan sahil ve plaja yaklaşık 300 metre mesafede olması destekler niteliktedir. Bu sebeple önerilen plan kararı bölgenin turistlik tesis ihtiyacını karşılayacağı düşünülmektedir. Günübirlik tesis alanında yapılaşma koşulları E=0.20 Yençok=5.50 metre olarak belirlenmiştir.

4-6 numaralı bölgeler plan meri planda ticaret turizm ve konut alanı (karma kullanım) olarak planlanmıştır. Karma kullanım alanlarının yapılaşma koşulları incelendiğinde E=1.50 ve Yençok=10 kat olarak belirlenmiştir. Belirlenen emsal ve kat yüksekliğinin kent siluetini bozacağı ayrıca jeolojik açıdan Şişme, Oturma, Taşıma Gücü vb.) Önlem Alınabilecek Alanlar kapsamında kaldığı ve 1. Derece deprem bölgesinde kalması dikkate alındığında dikey yapılaşma yerine yatay mimarinin daha uygun olacağı düşünülmüş bu kapsamda bahsi geçen bölgelerde gelişme konut alanı önerisi getirilmiş olup E=1.00 Yençok ise 9.50 metre olmasına karar verilmiştir. İlgili bölgelerde meri planda Uğur Mumcu Caddesi cepheli parsellerde yapılaşma koşulu Ayrık Nizam 4 kat ön cepheden 5 metre, yan cepheden 3 metre bahçe mesafesi, TAKS=0.35 ve KAKS (Emsal)= 1.40 olarak belirlenmiştir. Meri planda belirtilen bu yapılaşma kararları plan teklifinde Emsal cinsinden düzenlenmiştir. Bunun temel nedeni ise ada bazlı planlama yaklaşımının benimsenmesinden dolayıdır. Uğur Mumcu Caddesi’ nden cepheli parsellerde ticaret-konut alanı kararı önerilmiş, yapılaşma koşulları E=1.40 Yençok= 12.50 metre olarak düzenlenmiştir.

7-9 numaralı bölgeler meri planda ticaret-konut alanı planlı gözükmektedir. Bu alanlar gelişme konut alanı olarak plan değişikliği hazırlanmıştır. Bu alanlarda yapılaşma koşulları E=1.40 Yençok=12.50 metre olarak belirlenmiştir.

8 numaralı bölgede meri planda Ayrık nizam 4 kat ön cepheden 5 metre, yan cepheden 3 metre, bahçe mesafesi bırakılması, TAKS=0.35 ve KAKS (Emsal)= 1.40 olan plan kararı plan teklifi sonrası E=1.40 Yençok: 12.50 metre çekme mesafesi her cepheden 5 metre olacak şekilde düzenlenmiştir. Yapılaşma kararlarında bir değişiklik yapılmamış olup meri plandaki plan kararları emsal cinsinden düzenlenmiştir.

Son yapılan plan değişikliği ise teknik altyapı ihtiyacının karşılamaya yönelik meri planında 6 nolu adaya isabet eden trafo alanı mezarlık alanının güneyinde yer alan park alanı içerisinde taşıt yolundan servis alabilecek şekilde önerilmiştir.

10 numaralı bölgede Planlama alanının 1. Derece deprem bölgesi ve diğer doğal afet durumunda halkın toplanabileceği ortak kullanım alanlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu kapsamda planlama alanı içerisinde meri planda park ve rekreasyon alanı olarak belirlenmiş alanların yüzölçümü korunmak kaydıyla Afet Toplanma Yeri olarak belirlenmiştir.