İskenderun’a HATSU’dan kötü haber!

Hatay Su ve Kanalizasyon İdaresi(HATSU) Genel Müdürü Muhammed İkbal Polat, deprem sonrası İskenderun’da sık sık yaşanan deniz taşması ve su kesintileri ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın İskenderun’da basınla gerçekleştirdiği buluşmada konuşan Polat, kıyı şeridindeki çökmeden kaynaklı deniz suyunun yanısıra yeraltı suyunda da ciddi bir yükselme olduğuna dikkat çekerek, “Sahilde tahkimat projesi yapılmadan, deniz suyunun şehre girişi çözülmeden biz oradaki altyapıları iki katına da çıkarsak sorunu çözme şansımız maalesef yok” dedi.

İskenderun’un zemin sıvılaşması yönünden çok riskli bir bölge olduğuna değinen Polat, “Burada depremden sonra yapmış olduğumuz tespitler sonrası alanda yaklaşık 70 cm – 1 metre civarında oturmalar olduğunu tespit ettik. İskenderun’un bulunduğu alan zemin sıvılaşması yönünden çok riskli bir bölge. Burada depremden kaynaklı ciddi bir oturmanın olduğu düşüncesindeyiz. Oturmadan kaynaklı deniz seviyesinin yükselmesi ve kara alanının oturmasıyla deniz suyunun belirli rüzgâr hareketiyle sahile intikal ettiğini görüyoruz. O bölge de bizim yağmursuyu ve kanalizasyon altyapı tesislerimiz mevcut. Mevcut olan altyapı tesislerimizi işleten terfiler de çok zarar gördü. 6.4’lük deprem de ciddi zarar gördü. Şuanda İlbank orayla ilgili çalışmalarını sürdürüyor. Oradaki tesislerimiz yüzde 100 çalışıyor olsa bile denizden gelen suyu tahliye etmemiz mümkün değil.  Deniz suyu girişinin sahilde bir tahkimat projesi kapsamında izolasyonunun sağlanması gerekiyor. Bu deniz suyu girişi çözülmeden biz oradaki altyapımızı iki katına da çıkarsak bizim bu sorunu çözme şansımız maalesef yok. Sahile ciddi bir tahkimat çalışması yapılması, akabinde tarafımızdan terfi merkezlerinin bakım onarımlarının yapılması gerekiyor. Ama burada hayati önem taşıyan konu; deniz suyunun şehre girişinin engellenmesi. Sahil kesiminde 1 metreye kadar oturmalar mevcut. Ayrıca yeraltı su seviyesi de çok yükselmiş durumda. 30 santime kadar yeraltından tatlısu çıktığı bilgisine ulaştık. Dolayısıyla deniz suyunun yanında yeraltı suyunun da yükseldiği kanaatindeyiz” diyerek, tahkimat yapılmadan şehrin sular altında kalmaya devam edeceği mesajını verdi.

İskenderun’daki su kesintileri problemine de değinen Polat, Değirmendere kaynağındaki hasarın giderilmesi gerektiğini belirterek, “Özellikle de depremden sonra İskenderun’un kuzey tarafında Denizciler, Azganlık, Karayılan, o bölgeyi kapsayacak şekilde şuanda ciddi problemler yaşanıyor. Özelikle arkadaşlarımız yaklaşık 4 aylık süreç içerisinde o bölgeyi besleyen en ciddi kaynağımız olan Değirmendere kaynağının üzerinde çalışmalarını sürdürüyorlar. Başkanımızın da ifade ettiği gibi alternatif su kaynağı olarak bizim Değirmendere kaynağı üzerinde bir proje çalışmamız var. Orada yaklaşık 800 litre/saniyelik bir su temini durumu söz konusu. Şuan için depremden sonra Değirmendere hattı üzerinde çok ciddi bir göçme meydana geldi. O hat coğrafya olarak çok zorlu bir hat ve ekiplerimiz cansiperane dört aydır o hattı onarabilmek için mücadele ediyor. Size şuan için bir müjde de verelim 225 litrelik suyu Denizciler su deposuna akıtmayı başardı” dedi.