Sebze ve meyve hali Hatay’a can suyu olacak

Hatay’da depremin izini silmek amacıyla yürütülen çalışmalar kapsamında Nevşehir Valiliği koordinesinde yapılan “Nevşehir Kapadokya Sebze VE Meyve Hali”nin açılışı ve anahtar teslimi törenle gerçekleşti.

Nevşehir Valiliği ile belediyelerinin katkıları ve hayırseverlerin desteğiyle  Antakya’ya bağlı Kuzeytepe Mahallesi’nde, 8 bin 250 metrekare alana yapılan ve 65 dükkanın yer aldığı sebze hali düzenlenen törenle açıldı.

Yapılan kura sonucu hak sahibi esnafa anahtarlarının da teslim edildiği törene Hatay Valisi Mustafa Masatlı, Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel, Hatay Milletvekili Adem Yeşildal, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Nevşehir Belediye Başkanı Mehmet Savran, Antakya Belediye Başkanı İzzettin Yılmaz, protokol üyeleri ile esnaflar katıldı.

Hatay’ın tekrar ayağa kalkmasında ticaretin normalleşmesi, tarım ve hayvancılığın canlanmasının önemine dikkati çekerek, “6 Şubat 2023 tarihinde merkez üssü Kahramanmaraş olan iki büyük deprem sonucu, içerisinde Hatay’ımızın da bulunduğu 11 ilimiz büyük yıkıma uğramıştır. Bir kez daha bu büyük felakette hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine ve ülkemize baş sağlığı ve sabırlar diliyorum. Felaketin ilk anından itibaren başta Sayın Cumhurbaşkanımız’ın liderliğindeki Devletimiz olmak üzere, tüm kurumlarımız, Milletimizle el ele vererek, afet bölgesine yardıma koşmuştur. Bu süreçte Milletimiz tıpkı Çanakkale’de, Milli Mücadelede ve 15 Temmuz’da olduğu gibi kenetlenerek, tarihte örneğine az rastlanır bir birlik ve beraberlik ruhu ortaya koymuştur. Arama-kurtarma ve diğer acil çalışmalarının tamamlanmasının ardından, Devletimiz afetten zarar gören şehir ve köylerimizin tekrar ayağa kaldırılması için yoğun bir çalışma başlatmıştır. Bu kapsamda ilk olarak vatandaşlarımızın çadır ve konteyner kentlerden kalıcı evlerine dönmeleri için TOKİ Başkanlığımız tarafından, on binlerce konutun yapımına ivedilikle başlanmıştır. Tabi bu konutlara ek olarak devletimiz tarafından afet bölgesindeki alt ve üst yapının yeniden inşası, yeni hastaneler, kamu binaları ve diğer tesislerin de yapımına eş zamanlı olarak başlanarak, yerleşim yerlerimizin topyekûn ayağa kaldırılması, sosyal ve kamusal düzenin tekrardan tesis edilmesi için seferber olunmuştur. Hatay’ımız binlerce yıllık tarihinde birçok medeniyete ve dine ev sahipliği yapmasının yanı sıra, tarih boyunca hoşgörü diyarı olarak da anılmıştır. İlimizin yer aldığı bu güzel coğrafya Amik Ovası olarak da adlandırılmakta ve bu verimli topraklardan bereket fışkırarak, neredeyse her türlü tarım ürünü yetiştirilebilmektedir. İlimizin tekrar ayağa kalkmasının önemli bir aşamasını da ticaretin tekrar normalleşmesi, tarım ve hayvancılığın tekrar canlanması oluşturmaktadır. Bu kapsamda açılışını yapacağımız Hatay sebze ve meyve hali ilimize önemli katkılar sağlayacaktır. Nevşehir Valiliğimizin katkılarıyla inşası tamamlanarak, açılışını yapacağımız Antakya Hali, ilimizdeki gıda sevkiyatının ve temininin önemli merkezlerinden birisi de olacaktır” dedi.

Toplamda 8.250 m2 arazi üzerine yapılmış olan hal içerisinde 65 adet işyeri, 1 adet idare binası, 1 adet Dernek Binası ve sosyal donatılar yer aldığını ifade eden Vali Masatlı, “Bu önemli tesisin yapımına katkı sunan Nevşehir Valimiz Sayın İnci Sezer Becel’e, Nevşehir Belediyelerimize, İl Özel İdaremize hassaten teşekkür ediyorum. Bu düşüncelerle bizlere her alanda yol gösteren ve rehberlik eden, asrın felaketinin ardından, şehirlerimizi ve köylerimizi tekrardan ayağa kaldırmak için gereken tüm stratejileri belirleyen Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan Beyefendiye şükranlarımı arz ediyor,  Medeniyetler Şehri Antakya’mıza önemli katkılar sağlayacak tesisimizin hayırlı olmasını temenni ederek, hepinizi sevgi saygı ve muhabbetle selamlıyorum” dedi.

Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel ise Nevşehir’in 310 bin nüfuslu orta ölçekte bir il olduğunu kaydederek, “Böyle büyük bir yatırımı düşündüğümüzde biz biliyorduk ki Nevşehirli hemşerilerimiz bizi yalnız bırakmazlar, arkamızda dururlar. Onlardan aldığımız güçle, onlardan aldığımız güvenle işe başladık ve yaklaşık 53 gün önce, bayram tatilini de çıkarttığınız zaman 40 gün gibi kısa bir sürede inşaat tamamlandı ve bugün anahtar teslimini gerçekleştireceğiz. Hem köylünün ürününü satabileceği hem de esnafın ticaretini yapabilmesi ve şehrin normale dönmesi noktasında buranın fayda sağlayacağını umuyoruz. Bizim de burada bir katkımızın olması, çorbada bir tuzumuzun olması son derece memnun ediyor, mutlu ediyor” diye konuştu.

Konuşmalarının ardından, Vali Mustafa Masatlı ve Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel  ve İl Protokolü dualarla açılış kurdelesini kesti.

Akabinde Vali Masatlı tarafından Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel’e, Nevşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Savran’a plaket takdim ettikten sonra, tören hak sahibi esnafa temsili iş yeri anahtarlarının teslim edilmesiyle son buldu.