Türkiye’deki ticaret ve borsa odaları içinde en çok ürün tescili yapan ilk 5 oda arasına girmeyi başaran Antakya Ticaret ve Sanayi Odası(ATSO) onuncu coğrafi işaret tescil belgesini ceviz reçeli için aldı. ATSO Başkanı Hikmet Çinçin, gastronomi şehri Hatay’ın kültürel mutfak mirasının eşsiz lezzeti Hatay Ceviz Reçeli’ni Coğrafi İşaret Tescil Belgesi ile taçlandırdıklarını belirterek, Antakya Künefelik Peyniri, Hatay Biber Salçası, Hatay Nar Ekşisi, Hatay Halhalı Zeytini dahil 5 ürünün de tescil yolunda olduğunu söyledi.
Yöresel ürünleri markalaştırmaya devam edeceklerini ifade eden Başkan Çinçin, “Antakya Ticaret ve Sanayi Odamız, gastronomi şehri Hatay’ın lezzetlerinin ve değerlerinin markalaşması için 2005 yılından bu yana önemli çalışmalara imza atmış, bu kapsamda Hatay’a özgü birçok ürüne Coğrafi İşaret Belgesi almıştır. Bu kapsamda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin açıkladığı “2020 yılı Coğrafi İşaretli Ürünler Sıralaması’ nda Antakya Ticaret ve Sanayi Odası, Türkiye genelinde Tescil bakımından 5. başvuru sayısı bakımından 3. olarak büyük bir başarıya imza atmıştır. Ceviz reçelinin tescili de Hatay’ımıza ve Türk gastronomisine hayırlı olsun diyoruz. Hatay ceviz reçeli ço kkültürlü bir mutfağa sahip olan Hatay’ın uzun zamandır üretilen geleneksel bir reçelidir, yöreden temin edilen olgunlaşmamış cevizin kabuğunun ince bir şekilde soyulup, sudan geçirilerek acısının atılıp, kireç kaymağından elde edilen suda bekletilerek, şeker ile kaynatılmasından oluşan karanfil ile aromatize edilmiş kültürel ve ekonomik değeri olan bir üründür” derken, ‘Bizi takip etmeye devam edin’ mesajı verdi.
ATSO, daha önce
1) 05.09.2008 tarihinde ‘’Antakya Künefesi”
2) 26.02.2018 tarihinde ‘’Antakya Sürkü (Çökeleği)’’
3) 12.06.2018 tarihinde ‘’Antakya Küflü Sürkü (Çökeleği) ‘’
4) 24.08.2020 tarihinde “Antakya Kağıt Kebabı”
5) 10.09.2020 tarihinde “Antakya Tuzlu Yoğurdu”
6) 23.11.2020 tarihinde “Samandağ Ney-İ”
7) 18.02.2021 tarihinde ‘’Antakya Carra Peyniri’’
8) 13.09.2021 tarihinde ‘’Samandağ Biberi’’
9) 05.10.2021 tarihinde ‘’Hatay Kabak Tatlısı’’nı Odamız adına tescil etmişti.