Dünya’ya Hatay’ı anlattı!

Hatay’ın yetiştirdiği değerlerden, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Emre Huri’nin ‘Paylaşmaya değer fikirler’ sloganıyla kişilerin kendi yerel etkinliklerini düzenleyebildiği TEDx konuşmalarının bir ayağı olan ‘TEDxMETUAnkara’da yaptığı konuşma en çok beğenilenler arasında yeraldı.

Dünya genelinde 24 Milyon takipçisi olan TEDx Talks organizasyonunda ‘TIPTA FÜTÜRİZM’ başlığıyla konuşma yapan Huri’nin bilgiyi özgür kılan ve ilham veren videosu milyonlarca kişinin izlemesi için yayına açıldı. Konuşmasında Hatay’a de yer veren Huri, Hatay’ın anavatana katılışındaki diplomatik zaferi örnek göstererek,  medeniyetler şehrindeki hoşgörüye vurgu yaptı.

Hayatınızda karşınıza çıkan farklı fırsatlar ve farklı kişilerin geleceğe etkisine değinen Huri, “Rengarenk uzun zorlukların ve kuvvetli yağışların ardından açılan ova benim doğup büyüdüğüm Hatay’ın Amik Ovası daha önce kurutuldu, ama şimdi verimli topraklara sahip.  Antakya çok tarihi bir kent. Eminim birçok kişi gitmiştir, yada bundan sonrada gitmeyi düşünecektir. Medeniyetlerin bir arada olduğu, 17 ayrı medeniyetin farklı kültürlerle farklı insanlarla birbirleriyle olan iletişimleri ve kardeşlik duygularıyla sevgi ve hoşgörü içerisinde yaşadığı bir şehir.  İşte ben oralarda doğup büyüdüm ve oralardaki vizyonu çocukluğumdan sonraki hayatıma da aktarmaya çalıştım. Gelene ‘Hoş geldin’ denildiği gibi gidene de ‘Hoşgeldiniz’ denilen bir şehir. Ama bugünlerde vurgulamak istediğim bir şey var. Bizim bir özelliğimiz daha var. Biliyorsunuz; 1939 yılında Hatay, Atatürk ve silah arkadaşlarının mükemmel diplomatik zaferiyle dünyada eşine ender rastlanan bir zaferle Türkiye Cumhuriyeti’ne ilhak olmuştur. Onu yapan sadece diplomatik bir zafer değil. Orada yaşayan insanlar, her görüşten her dilden farklı kültürlerden insanlar… Ben de orada hekim olmaya karar verdim. Dedim ki Hacettepe’yi kazanırım sonra dönerim Antakya’ya açarım muayenehanemi, annemin örnek gösterdiği doktorlardan biri olurum. Ama biliyor musunuz hayat hiç düşündüğünüz gibi olmuyor. Karşınıza farklı fırsatlar, farklı kişiler çıkıyor. İşte o nedenle ben karşınızdayım. İyiki de o fırsatlar ve kişiler karşıma çıkmış. Hayat sadece mantıksal zeka ile düşünmek, sadece hekim olmak değildir. Hayata daha farklı bakış açlarıyla bakabilmek, farklı perspektiften görebilmek ana amaç. Çoklu zeka kavramını kendi içimizde sindirip, genç nesillere aktarabilmek de hayat… Dolayısıyla farklı bakış açıları başarının temel sırrı olmuştur benim için.  Geleceği gençlerle planlayarak bir vizyon katarak ve acaba sonrasında neler yapabiliriz diye hep hayal ettim. Başarısızlıklarımız ve başarılarımız bizim gerçek zenginliklerimizdir. Lütfen umutsuzluğa kapılmayalım. Hayatın kendisi bir sihir değildir. Nice’nin dediği gibi ‘Öldürmeyen acı beni güçlendirir’”  dedi.

https://youtu.be/iTnk-miZwjc 

Bir cevap yazın