Koronavirüs savaşçısı cihazın üretimi onay aşamasında

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer,  Hatay Şehit Serkan Talan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, biyomedikal cihaz teknolojileri Ar-Ge atölyelerinde üretilen ilk solunum cihazının seri üretimi için sertifikasyona başvurduklarını söyledi. AR-GE merkezlerinde özellikle cerrahi maske makinesi, solunum cihazı ve N95 standardında maske üreten maske makinesi üretimine odaklandıklarını belirten Özer, ayrıca meslek liselerinin kimyasal teknoloji bölümlerinde de temizlik malzemelerinin üretilmesinde kapasite artırımına gittiklerinin altını çizdi.

Özer, bir taraftan üretim kapasitesini artırmaya devam ederken özellikle üç ana üründe AR-GE çalışmalarına odaklandıklarını belirterek, “Odaklandığımız üç ana ürün oldu, cerrahi maske makinesi, solunum cihazı ve N95 standardında maske üreten maske makinesi. İstanbul’da cerrahi/tıbbi maske makinesini üretmeyi başardık. Solunum cihazını da Hatay ve İstanbul’da ürettik. Solunum cihazı üretimiyle ilgili sertifikasyona başvuruyoruz. Tüm süreci tamamladığımızda ihtiyaca göre seri üretime geçebileceğiz. Buradaki amacımız bunları üretmenin ötesinde üretim ile ilgili tüm ‘know-how’a sahip olabilmek. Bunu başardık. Şimdi isteyen kamu kurum ve kuruluşları ve özel sektörle tüm bu bilgilerimizi ücretsiz paylaşmak istiyoruz. Yani istediğimiz rekabet değil, kazanılan deneyim ve bilgiyi ülkemizin üretim kapasitesini artırabilmek için paylaşmak. N95 standardında maske makinesi üretiminde de sona yaklaştık. İnşallah nisan ayında bu makineyi de üreteceğiz ve müjdeli haberi ülkemizle paylaşacağız” dedi.

Özer, ayrıca hedeflerinin temizlik malzemesi üretiminde 81 ildeki yaklaşık 54 bin okulun tüm temizlik ihtiyaçlarını karşılayabilecek üretim kapasitesine ulaşmak olduğunu aktardı.

Bir cevap yazın