‘Hatay’ın bir tane daha Suriyeli kaldıracak gücü yok’

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, katıldığı bir radyo programında Hatay’ın bir tane daha Suriyeli misafiri kaldıracak gücü olmadığını söyledi. Suriye’den gelebilecek göç dalgasına karşı endişelerini daha önce de dile getirdiğini ve durumun bu noktaya geleceğini önceden tahmin ettiklerini anlatan Başkan Savaş, Suriye politikasında bütün sorumluluğu sadece Türkiye Cumhuriyeti’nin almaması gerektiğini vurguladı.

“Durumun bu pozisyona geleceğini önceden biliyorduk”

Suriye’nin İdlib şehrinden gelen göç dalgası ile fikirlerini paylaşan Başkan Savaş, “Hatay bu gelişmeleri 8 yıldır yaşayan bir şehir. Durumun bu pozisyona geleceğini daha önceden biliyorduk. Bu yüzden de demeçlerimizde bu sorunları dile getirdik. Bizim bir misafir daha kaldıracak gücümüz yok. Biz Suriyelilerin kendi sınırları içerisinde güvenli bir ortamın oluşturularak kalması gerektiğini ifade ettik. Maalesef bugünkü tablo bizi çok üzdü. Beş askerimiz ve sivil vatandaşlarımız şehit oldu. Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun. Umarım şehit sayımız yükselmez ve bir an önce Suriye’de barış ortamı sağlanır” dedi.

“Hatay Suriye’den gelebilecek bir göç dalgasını kaldıramaz”

Suriye sınırları içerisinde güvenli bölge oluşturulması gerektiğini ifade eden Başkan Savaş, “Hatay, Suriye’den gelebilecek yeni bir göç dalgasını kaldıramaz. Hükümetin bu konuda önlem alacağını düşünüyorum. Türkiye Cumhuriyeti, Suriye sınırları içerisinde güvenli bir bölge sağlayabilecek güce sahip. Bizim söylemlerimiz ile Sayın Cumhurbaşkanımızın söylemleri örtüşüyor. O da artık misafir kabul edemeyeceğimizi biliyor. Cumhurbaşkanımızın da sınır bölgesindeki misafirler için hazırlık yaptığını düşünüyorum” dedi.

“Hatay’da herhangi bir güvenlik endişesi yok”

Hatay’da herhangi bir güvenlik endişesinin olmadığını belirten Başkan Savaş, “Ordumuza güveniyoruz. Bu konuda güvenlik ile alakalı bir sıkıntımız yok. Devletimizin gücü fazlasıyla yerinde. Hatay halkının empati, sempati ve sevgi dili oldukça gelişmiştir. Şehrimizde 8 yıldır kaos tablosu hiçbir zaman olmadı. Bizim insanlarımızın huzura, gelecekle ilgili umutlanmaya ihtiyacı var. Bu nedenle Suriye’deki iç kargaşayı Hatay’da yaşamak istemiyoruz” dedi.

Suriye politikasında bütün sorumluluğu sadece Türkiye Cumhuriyeti’nin almaması gerektiğini de ifade eden Başkan Savaş, Suriye’de hangi egemen güçler var ise ortaklaşa bu sorunun çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Bir cevap yazın