Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, ilin zengin bitki çeşitliliği, yemek kültürü ve daha birçok değerini dünya vitrinine çıkaracak olan EXPO2021 ile Hatay’ın Türkiye’de bir ilke imza atacağını ve yerel kalkınmada öncülük yapacağını söyledi.
Dünyanın en büyük 3. organizasyonu olan EXPO, gastronomi, öğrenen şehirler ağı ve HADO gibi önemli projelerle Hatay’ın çıtasını yükseltmek için çalıştıklarını ifade eden Başkan Savaş, Hatay’ın sahip olduğu değerleri taçlandıracak olan EXPO’nun tarihsel boyutu, kültürel faaliyetleri, eğlence, görsellik ve botanik içeriğiyle sadece 6 ay değil devamlılığı olan bir fuar alanı olacağını ifade etti.
“Hatay’daki turizm ve ticaret ağını geliştireceğiz”
‘Botanik Bahçesi’ temasıyla Hatay’da gerçekleştirilecek olan EXPO ile ilgili hazırlıkların hızla devam ettiğini anlatan Başkan Savaş, “Biz savaşın gölgesinde huzurlu bir şekilde bugünlere geldik. Geldiğimiz noktada hem ülkemizde hem de ilimizde ekonomik sığlaşma var. Bu sığlaşmayı en çok hisseden illerden biriyiz. Savaş başladığında 4. teşvik bölgesini hak eden bir ildik ve 2016 yılı verilerine göre kişi başına 7 bin 637 dolar gelir düşüyordu. 2017 yılında ise 6 bin 100 dolar seviyesine düşmüştü. Şu anda Hatay 5. teşvik bölgesinden yararlanacak nitelikte bir şehir. Bu durumun mücadelesini verdik ama kazanamadık. Teşvik bölgemizin değiştirilmesi, Hatay’ın kalkınmada öncelikli illerden biri ilan edilmesi ve yeni yatırımlar yapılması gerekiyor. Hükümet tarafından yürütülen ve bizim de istediğimiz bir ‘Amanos Tüneli Projesi’ var. Hatay’ın ticaret merkezi ilan edilmesi ve serbest bölge olması gerekir. 2017 yılının Ocak ayında EXPO 2021’i aldık. Bundan 9 ay sonra Hatay’ı UNESCO’ya Gastronomi şehri ilan ettirdik ve 6 ay önce de UNESCO’nun ‘Öğrenen Şehirler Ağına’ katıldık. Sayın Valimiz ile bir protokol imzaladık. Arsuz’dan Lübnan- Beyrut, Kıbrıs – Gazimağusa ve Mersin olmak üzere 3 nokta için deniz seferlerine başlayacağız. Hatay’ın yeni bir kalkınma planına ihtiyacı vardı. Amacımız Hatay’daki turizm ve ticaret ağını geliştirmek” dedi.
“Öncelik, kırsal bölgeleri kalkındırmak”
Hatay’da gerçekleştirilecek olan yeni kalkınma modeli ile ilgili bilgiler paylaşan Başkan Savaş, “Hatay’ın kırsal nüfusu %50,5, Türkiye’de ise bu oran %24,5. Kırsal bölgeleri kalkındırmak için bir model çalışmamız var. Hatay’daki toprak yapısını incelettik. Çiçekçilik, fidancılık ve tıbbi aromatik bitkiler konusunda çok büyük bir potansiyel var. Dünyada çiçekçilik konusunda 70 Milyar avroluk bir pay var bu payın %70’ini Fransa, İtalya, İspanya ve Hollanda alıyor. Hatay’ın da bu konuda iyi bir potansiyeli var. Bütün bunları biz ilçe ilçe kooperatifler altında toplayarak, büyük bir marketler zincirine dönüştüreceğiz. Çiçekçilik, fidancılık ve tıbbı aromatik bitkilerin markalaşması, coğrafik işaretleme alınması ve paketleme ile dışarı pazarlanması için alt yapı oluşturarak kırsal kesimi kalkındırmaya çalışıyoruz. Bunu başarabilirsek Türkiye’de bir ilk olacak ve yerel kalkınmada Hatay öncülük yapacak. Bu model için 3 yıldır çalışıyoruz. Tüm bunları birleştirip Hatay’ın kalkınma modelini oluşturursak, Türkiye’nin birçok ilinde nu kalkınma modeli ile insanlar kendi kırsal bölgelerine katkı sağlayacaktır” şeklinde konuştu.
“Şehrimizi seviyoruz”
Medeniyetler şehri Hatay’ın sahip olduğu tarihi ve kültürel zenginliğine de vurgu yapan Başkan Lütfü Savaş, “Kentimizin geçmiş zamanlarda medeniyetlere ev sahipliği yapmasının vermiş olduğu birikim ve değerleri günümüze entegre ederek kullanıyoruz. Bunların yanı sıra bilim, teknolojide dünyaya entegre olmaya yönelik hamleler yapıyoruz. Tarihimiz, kültürümüz, medeniyet birikimimiz var. Kentimizde 600’den fazla yemek çeşidi bulunuyor. Uluslararası arenada mutfağımızı kabul ettirmek için 7 yıl mücadele ettik. İnsanlar artık yemek yemek için bile kentimize gelebiliyor. Bizim kendi en iyilerimizi ortaya çıkaracak hareketler yapmamız lazım. Biz şehrimizi seviyoruz. Şehrimizi ne kadar hızlı kalkındırırsak o kadar iyi. Gastronomi, EXPO, öğrenen şehirler ağı ve HADO olmak üzere tüm projelerimizin amacı kentimizin çıtasını yükseltmek… EXPO’da, fidancılık yapacağız, mutfak kültürümüzü sergileyeceğiz, sera yapıp doğal ürünler üreteceğiz ve en çok da kentimizde bulduğumuz tarihi eserleri sergileyeceğiz. Tarihi eserleri EXPO alanımızda yapacağımız büyük bir Arkeopark’ta meraklılarına sunacağız” dedi.