Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Gaziantep ve Hatay’ın gastronomi dalında UNESCO tarafından “Yaratıcı Şehirler Ağı”na dahil edilmesinin, ülkenin gastronomi turizminin gelirini ciddi derecede etkilediğini söyledi.
Gastronomi şehirlerinin artmasıyla Türkiye’nin gastronomi turizminde potansiyeli olan, dünyanın sayılı ülkelerinden biri olduğunu ifade eden Bakan Ersoy, 2018 yılında konaklama gelirlerinin 10 milyar dolar, gastronomi gelirlerinin ise 5 milyar dolara ulaşmasını hedeflediklerini ifade etti.
Hedeflenen turizm gelirlerine ulaşmada konaklama kadar, gastronominin de önemli olduğuna dikkat çeken Ersoy, “Konaklama ve gastronomi gelirleri bizim gastronomi de geri kaldığımızı, öncelikli olarak incelenmesi, genişletilmesi gereken noktalardan biri olması gerektiğini gösteriyor. İşin üzücü tarafı, gastronomi ve Türk mutfağı konusunda rakiplerimizin çok çok ilerisindeyiz fakat bu değerlerimizi ortaya çıkaramamışız, değerlendirememişiz” dedi.
“Gastronomide gezen sergi konsepti geliyor”
Türkiye’nin doğusundan batısına her yörenin kendine has lezzetleri bulunduğunu ve bunun çok ciddi bir değer olduğunu vurgulayan Ersoy, bu değerleri hem dünyaya tanıtmak hem de ondan gelir etmek istediklerini aktardı.
Ersoy, Bakanlık olarak bu konuda ciddi çalışmalar yaptıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:
“Şimdi 2019 itibarıyla gastronomi bizim için çok çok önemli bir hale geliyor. 20 Mart 2019’dan itibaren yurt dışı sergi konseptlerine başlıyoruz, önce Japonya’da Tokyo ve Kyoto’da, daha sonra 2020 itibarıyla Londra, Berlin ve Moskova’da… Bu gezen sergilere biz normalde Topkapı Müzesi eserleri ile başlıyorduk. Bunların yanı sıra gastronomi bölümü de koyacağız artık. Bununla ilgili çalışmalarımız başladı. Hangi yöreler katılacak, bununla ilgili çalışmalara başladık. Bundan sonra gastronomi, kültür, arkeolojik değerlerimiz turizmin tanıtımında ve gelir getiren kısımlarında öncelikli olacak” şeklinde konuştu.